Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tudi tokratni poskus prodaje Mariborske livarne Maribor, ki je v 100-odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga, se je končal neuspešno. Edino zavezujočo ponudbo naj bi po neuradnih informacijah podalo podjetje Metalka Commerce, ki je pred leti kupilo mariborski Vinag, kot so danes pojasnili z SDH pa je ponudba predvidevala večmilijonsko državno pomoč, zato je niso mogli sprejeti. SDH bo sicer objavila nov poziv za nakup.

Mariborsko Livarno Maribor, ki je v zadnjih treh letih pridelala okrog 10 milijonov izgube, država prodaja že od leta 2015, tudi zadnji poskus se je končal brez razpleta. Z SDH so sporočili, da so ob koncu prodajnega postopka, ki se je začel 13. novembra lani, prejeli le eno zavezujočo ponudbo slovenskega ponudnika, a je ta predvidevala večmilijonsko nedovoljeno državno pomoč, zato je bila nesprejemljiva. Kot so dodali, je omenjeno podjetje, ki ga ne razkrivajo, v nezavezujoči ponudbi upoštevalo vse pogoje, zavezujoča pa je bistveno odstopala od prvotne in s tem tudi od minimalnih sprejemljivih pogojev, kot jih je SDH določil v javnem vabilu k oddaji ponudb. Tako je še ena prodaja družbe s 350-imi zaposlenimi padla v vodo, kljub najavi novega poziva za nakup pa je menjava lastništva malo verjetna.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

MLM, ki naj bi v zadnjih mesecih poslovala bolje, lastniku SDH dolguje že 14 milijonov evrov, kot ena izmed možnosti pa se omenja tudi konverzija terjatev, s katerimi bi SDH prevzela zemljišča na območju podjetja. Z SDH so še sporočili, da nameravajo v nadzorni svet imenovati manjkajočega člana, kmalu pa bodo morali poiskati tudi novo upravo, saj predsedniku in članu uprave, Davorju Šeniji in Samu Iršiču, konec maja oziroma v začetku junija poteče štirimesečni odpovedni rok. In še to. Datum nadaljevanja pred dobrim tednom prekinjene seje nadzornikov še ni znan, saj uprava še ni izpolnila sklepa o pripravi dodatnega gradiva.