Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Mariboru je letos prišlo do spremembe pri izračunu Nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Podatke so prvič zajeli v evidencah Geodetske uprave, zato so vsem zavezancem tudi prvič poslali informativne izračune. Ker so ti, zlasti za individualne hiše, precej višji od lani obračunanega NUSZ-ja, je izračun številne negativno presenetil. Na občini pojasnjujejo, da nadomestila za fizične osebe niso zvišali, do višjih zneskov pa prihaja, ker prejšnja leta niso imeli celovitih podatkov.

Hodnik Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči je bil tudi med današnjimi uradnimi urami poln nezadovoljnih občanov, ki jih zanima, zakaj bodo letos plačali občutno več NUSZ-ja in ali je pri izračunu prišlo do napake. Večini so izračunali dvakrat višji znesek kot lani, saj so jim nadomestilo obračunali ne samo na stanovanjsko površino, pač pa tudi na garažo, klet in mansardo.
NUSZ se v Mariboru za fizične osebe sicer ni zvišal, kljub temu da so ga za gospodarske družbe znižali, razliko pa naj bi pokrili z učinkovitejšim pobiranjem te dajatve od fizičnih oseb. Doslej so namreč nekateri plačevali premalo, nekateri pa nič, pojasnjuje Tadej Potisk: "Nekateri so NUSZ plačevali samo za bivalno površino, nekateri za tlorisno površino."
Tega naj bi bilo zdaj konec, saj so prvič podatke pridobili iz evidenc Gursa in NUSZ obračunali na vse površine, ki jih določa zakon, "torej gre za seštevek bivalne površine, garaže, kleti in tudi mansarde, če je ta primerna za bivanje," dodaja Potisk iz Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.

Še vedno so plačevanja NUSZ-ja oproščeni prejemniki socialne pomoči in varstvenega dodatka in vsi, ki se vselijo v novozgrajeno stanovanje ali hišo.

Ugovori na informativni izračun so možni do 17. aprila. Če pa podatki o površini ne ustrezajo dejanskemu stanju, jih morajo zavezanci spremeniti na Gursu, to pa od 22. novembra lani ni več mogoče brez elaborata geodetskih storitev.