Foto: EPA
Foto: EPA

V torek se bodo podražila pogonska goriva, s prvim julijem storitve dražijo trije telekomunikacijski operaterji. Cene hrane so v maju poskočile za dobrih 11 odstotkov, visoka – več kot 8-odstotna inflacija – je tudi posledica vse dražje elektrike in plina. Draginja vse bolj načenja družinske proračune, zato je pomembna načrtna poraba in aktivno iskanje alternativ.

Življenjski stroški so vsak dan višji, jesenske napovedi še bolj črnoglede. Potrošniki na to nimamo vpliva, imamo pa možnost izbire. Kot pravi direktorica Agencije za energijo Duška Godina tudi izbiro najcenejšega ponudnika elektrike in plina: »Če primerjamo najcenejšega dobavitelja z najdražjim – seveda v odvisnosti od porabe za nekega povprečnega odjemalca – lahko govorimo že od 300 evrih in več prihranka na letnem nivoju«.
Zaradi nihanja cen pa je cenejše dobavitelja zamenjati večkrat. »Odjemalci lahko s svojo aktivnostjo, za zdaj še brez zniževanja porabe, pomembno vplivajo na končni strošek pri porabi elektrike in plina. Seveda pa bo v prihodnje treba nekaj narediti tudi na področju porabe same energije«, še dodaja Godina.

Pred odhodom v trgovino preverite cene izdelkov in pripravite nakupovalni seznam

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Preudarnost, iskanje alternativ in aktivna vloga je pomembna tudi pri nakupih v trgovinah s prehrano. Sploh potem, ko nam je višja svetovalka z oddelka za statistiko cen pri Statističnem uradu Republike Slovenije Tatjano Brvar predstavila primerjavo cen nekaterih živilskih izdelkov med lanskim letošnjim majem. »Med prehrambnimi izdelki so se največ povišale cene v kategoriji: olja za več kot 50 odstotkov ( oljčno olje v tej številki ni všteto), cene zamrznjenega sadja za več 36%, moke in drugih izdelkov iz žit za 23,3%, kruha za 21,4 %, mleka, sira in jajc za 10,7% ( samo jajca pa za več kot 13%), cene testenin so bile višje za več kot 13%, maslo za skoraj 14%. Za več kot 12% se je podražilo meso. Goveje in telečje za 15,7 odstotka, perutninsko pa za odstotno točko manj. Za primerjavo z letom prej so bile cene svežega sadja višje za 12,6, sveže zelenjave pa 6,4 odstotka. Pocenitev je bilo malo. Med prehrambnimi izdelki so se v letu dni pocenili samo izdelki iz skupine druge vrste mesa ter nekatere alkoholne pijače«.

Tudi na podlagi svežih podatkov podražitev na letni ravni vodja odnosov z mediji pri Zvezi potrošnikov Slovenije Jasmina Bevc Bahar ljudem svetuje, da si pred nakupom naredijo seznam in preverijo ceno in težo izdelkov v več trgovinah: »Lonček jogurta lahko stane 23 ali 53 centov. Če zaužijemo en lonček jogurta na dan, to na letni ravni pomeni prihranke na letni ravni več kot 100 evrov. Ob tem, da naši testi kakovosti dokazujejo, da niti cena niti blagovna znamka nista merilo za kakovost«.

Manj manevrskega prostora je pri telekomunikacijskih operaterjih

Manj manevrskega prostora je pri telekomunikacijskih operaterjih, poudarja Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije. A se da. Pri izbiri paketa. »Mogoče je zdaj čas, dokler se zadeve ne zaostrijo in so podražitve višje od 1 do 3 evrov, kot slišimo zdaj, da bodo julija, da preverimo naša paket, preverimo, kaj iz tega potrebujemo in naročimo samo to. In znižamo nabor storitev. Kajti edino na ta način lahko nekaj privarčujemo«, svetuje Okorn. Ob napovedanih podražitvah pa lahko v roku 30 dni brez kakršnegakoli stroška menjamo operaterja, vendar pozor, strošek nastane v primeru, da smo pri operaterju kupili elektronsko napravo oziroma drugo opremo, ki še ni odplačana.

Prisluhnite oddaji o podražitvah in kako omejiti fiksne stroške v času splošne draginje!!!

Radijska tribuna