Peter Ternovšek ob branju poezije na Slomškovem trgu v Mariboru. Foto: Radio Maribor
Peter Ternovšek ob branju poezije na Slomškovem trgu v Mariboru. Foto: Radio Maribor

Javno branje poezije, ki vsako leto vzbudi zanimanje naključnih obiskovalcev in ljubiteljev poezije, na pobudo Zore Jurič že od leta 2013 organizirajo Univerzitetna knjižnica in Mariborska knjižnica ter založba Pivec. Po dveh letih epidemije in zatišja je poezija, ki so jo prebirali Mariborčanke in Mariborčani ter pesnice in pesniki znova v živo nagovarjala občinstvo.

Poezija povezuje ljudi, jih bogati, odpira nove svetove in govori o ključnih problemih človeka in družbe, v kateri živimo, zato je zelo pomembno, da spregovori v javnem prostoru, še posebej v teh časih, je bilo slišati na Slomškovem trgu. Peter Ternovšek, upokojeni igralec mariborske Drame, ki je interpretiral verze izbranih pesnikov pravi, da posledice umika poezije iz javnega prostora že močno občutimo in dodaja: »Brez poezije v medijih, še posebej na radiu in televiziji postajamo revnejši v duhu, odnosih, komunikaciji v človekom, o razmišljanju o drugih stvareh, ne le o banalnostih. Poezija nam lahko pokaže, kaj je narobe, če ne pogledaš človeku v oči«.

Najmlajša med vabljenimi Mariborčani, ki je pred občinstvom prebirala izbrano poezijo, tudi svojo, je bila maturantka 2. gimnazije Maribor Mila Kodrič Cizerl. »V teh zahtevnih časih, ko smo upravičeno črnogledi poezija spaja obupanost in jezo z lepim, nežnostjo, čutnostjo«, je prepričana dijakinja.

Verze so prebirali še Boris Kolar, Aleksandra Berberih Slana, Oksana Pečeny, Maruša Majer, Daniela Kocmut, Rok Kajzer, Tjaša Lešnik, Tom Veber, Lidija Gačnik Gombač in Matej Krajnc uglasbeno poezijo.

Branja poezije in srečanja s pesniki danes organizirajo v številnih krajih. V Rušah se bodo ob 18. uri začeli 12. Glazerjevi dnevi, prireditev, ki jo v poklon domačinu in pesniku Janku Glazerju že tradicionalno pripravljajo v njegovem rojstnem kraju. V Gradu Rače pa bo prav tako ob 18. uri svojo poezijo prebiral pesnik in Prešernov nagrajenec Andrej Brvar.