Foto: Oglasno sporočilo/Marprom
Foto: Oglasno sporočilo/Marprom

Mariborski mestni svetniki so na ponedeljkovi seji soglašali z dokapitalizacijo javnega podjetja Marprom, ki se poleg javnega potniškega prometa ukvarja še z upravljanjem javnih parkirišč, odvoza s pajkom in smučišč na Mariborskem in Ruškem Pohorju. Podjetje se je zaradi tople zime in epidemije koronavirusa znašlo v rdečih številkah in se približalo kapitalski neustreznosti. Občina pa bo podjetju pomagala tudi z odkupi zemljišč.

Marprom je lani predvsem zaradi skromne smučarske sezone ustvaril za okoli 300 tisoč evrov izgube, letošnja epidemija pa je povzročila že za več kot 1,8 milijona evrov primanjkljaja. 800 tisoč evrov vreden osnovni kapital je obremenjen skoraj do polovice. Zato bo občina podjetje dokapitalizirala z vložkom dobrih 757 tisoč evrov v obliki petih avtobusov, ki se bližajo koncu amortizacijske dobe.

Vsako leto še 5 avtobusov

Direktor Marproma Bernard Majhenič pojasnjuje, da gre za avtobuse, za katere je Marprom občini že plačal 1,1 milijona evrov najemnine, kar je predstavljajo strošek mestnega prometa: "Sedaj, ko bomo po slovenskih računovodskih standardih avtobuse obračunavali kot amortizacijo, bo strošek mestnega prometa tudi nižji in vsako leto bomo tako dodajali pet avtobusov v osnovni kapital Marproma."

Prodaja pohorskih zemljišč

Škodo bodo blažili tudi s prodajo poslovno nepotrebnega premoženja občini. Gre za zemljišča, ki so jih v preteklosti kupovali na Mariborskem Pohorju in so jih potrebovali kot celoto. Prodajali bodo tista, ki ne sodijo k operativi, je pojasnil Majhenič.

Občina bi s tem konsolidirala lastništvo pohorskih zemljišč, kar bi ji omogočilo drugačno organizacijo upravljanja smučišč. Za to je v v ponedeljek sprejetem rebalansu proračuna namenila 637 tisoč evrov, ki jih je odštela od 6 milijonov za subvencioniranje mestnega avtobusnega prometa.

Konca Marpromovih težav še ni na vidiku

Zaradi protivirusnih ukrepov je število potnikov padlo na dobro petino, prihodnje poslovanje pa bo zaradi koronavirusa nepredvidljivo.