Foto: Arhiv avtorja/Parter, Petra Krištof
Foto: Arhiv avtorja/Parter, Petra Krištof

Mariborska občina se z naročilom projektne dokumentacije pripravlja na celovito obnovo širšega območja Gregorčičeve ulice.

Obnove bo deležen odsek Gregorčičeve med križiščem s Trubarjevo ulico in Prvo gimnazijo, pa tudi del te ulice mimo Trga generala Maistra in odsek Ulice heroja Staneta mimo občinske stavbe do križišča z Maistrovo. Podžupan Samo Peter Medved:

"V sklopu tega urejanja se želi celovito urediti tako kolesarske površine kot mirujoč promet, površine za pešce, javno razsvetljavo, zelene površine in celovito arhitekturno podobo Gregorčičeve ulice. Prav tako je predmet urejanja preureditev komunalnih vodov, izgradnja vročevoda in ureditev smetarnikov."

Projekt so javnosti predstavili že lani, stanovalci pa so izrazili nekaj kritik, predvsem glede zmanjšanja števila parkirnih mest, kar so po podžupanovih besedah upoštevali. Spremembo bo dočakala tudi ploščad pred Prvo gimnazijo, ki povezuje mestno središče s parkom:

"Tukaj vemo, da se pločnik zelo neprijetno zaleti v stopnišče pred Prvo gimnazijo. Dejansko cestišča, ki je neposredno ob stopnišču, ne rabimo več. Tega bi zdaj dvignili na isti nivo kot Maistrov trg in ta del bo vsekakor del te promenade. Sestavni del rešitve te promenade je tudi zagotovitev semaforjev, pri katerih pešci ne bodo rabili več pritiskati na tipko."

Celotna obnova je ocenjena na 3 milijone evrov (brez davka), izvajali pa jo bodo po sklopih. Prvi bo odsek med Tyrševo ulico in Prvo gimnazijo, podrobnosti pa bodo znane po izdelavi dokumentacije in izbiri izvajalca.