Foto: Oglasno sporočilo/Marprom
Foto: Oglasno sporočilo/Marprom

Mariborski mestni svetniki bodo na junijski seji odločali o dokapitalizaciji javnega podjetja Marprom. Podjetje se je zaradi tople zime in epidemije koronavirusa znašlo v rdečih številkah in se približalo kapitalski neustreznosti.

Mariborski javni prevoznik, ki skrbi tudi za mestna parkirišča, odvoz s pajkom in za smučarsko infrastrukturo na Pohorju, je lani – predvsem zaradi skromne smučarske sezone – ustvaril za več kot 400 tisoč evrov primanjkljaja; s pomočjo preteklih dobičkov je izguba nekaj manjša, okoli 300 tisočakov. Poslovanje podjetja pa je letos prizadela še epidemija, ki je povzročila že za 1,2 milijona evrov izgube. Direktor Bernard Majhenič: "Likvidnostno to pomeni v bistvu katastrofo. Mi devet tednov nismo poslovali, kar pomeni, da smo ustavili vse dnevne denarne prilive in nam je denarni tok popolnoma padel. Kaj pomeni to dolgoročno? Jaz verjamem, da smo dokaj uspešni pri črpanju pomoči, ki jo pač država namenja, čeprav je mestni promet bil v tretjem koronapaketu, za razliko od ostalih, se pravi medkrajevnih in turističnih, izločen. Verjamemo, da bo to v prihodnje popravljeno in da bomo nekako zlezli na zeleno vejo."

Zaradi lanske izgube in še nekaterih drugih dejavnikov je osnovni kapital podjetja - 800 tisoč evrov - obremenjen skoraj do polovice, takrat pa bi nastopila kapitalska neustreznost. Zato želi občina podjetje dokapitalizirati s stvarnim vložkom 757.200 evrov, in sicer s prenosom lastništva petih avtobusov, ki so zdaj v občinski lasti.

Sicer pa nekateri ukrepi zaradi koronavirusa še otežujejo poslovanje, pojasnjuje direktor. Na avtobusih za sto se lahko pelje le 13 ljudi, ta čas pa prepeljejo le 21 odstotkov potnikov v primerjavi s časom pred epidemijo. Obratovalni stroški pa so enaki.

S kakšnimi ukrepi nameravajo poslovanje normalizirati, nam iz Marproma in z občine še niso odgovorili.