Zaradi zaščite pred morebitnim vnosom koronavirusa obiski v mariborskem kliničnem centru kljub izboljšanju razmer še zmeraj ostajajo prepovedani. Bolniki, ki pridejo na neurgentno zdravljenje, morajo pred tem opraviti PCR test, pa čeprav so bili cepljeni ali so koronavirus preboleli.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Pri obiskih bolnikov ostajamo previdni;" na vprašanje, zakaj ti kljub izboljšanju koronavirusnih razmer v mariborski bolnišnici, ostajajo prepovedani, odgovarja strokovni direktor Matjaž Vogrin. Izjeme pri obiskih veljajo za kritično bolne in za tiste, ki so v bolnišnici že dalj časa. V teh primerih je obisk omejen na eno zdravo osebo, do 30 minut, po predhodni telefonski odobritvi predstojnika oddelka in ob upoštevanju vseh varovalnih ukrepov. Glede morebitnega sproščanja obiskov pa Vogrin pravi: "Čakamo na navodila s strani ministrstva za zdravje, skratka s strani države, tukaj ne moremo prehitevati samo v naši ustanovi, ampak želimo to napraviti v soglasju oz. sozvočju z ministrstvom in drugimi ustanovami."

Še naprej so po besedah Vorgina previdni tudi pri sprejemih bolnikov na zdravljenje: "Pacienti preden so sprejeti, dobijo domov obvestilo – če gre za elektivne preglede ali posege, že v domačem okolju opravijo to testiranje in ta izvid prinesejo s seboj, kar smatramo za zadostno. Seveda mora biti opravljen v zadnjih 48-ih urah." V urgentnih primerih bolnika pred namestitvijo na oddelek testirajo v bolnišnici.

Kot še dodaja strokovni direktor, s takim načinom dela - v bolnišnici že nekaj tednov ne beležijo okužb, tudi ne med zaposlenimi. Jih pa skrbi, kaj ob sicer relativno nizki 60-odstotni precepljenosti zaposlenih utegne prinesti napovedan 4 val epidemije, zato zaposlene pozivajo k cepljenju.