V občini Cerkvenjak imajo letos smele načrte – obnoviti nameravajo trško jedro, in sicer skupaj z rekonstrukcijo regionalne ceste skozi središče kraja vse od poslovno obrtne cone do meje z občino Sveti Jurij ob Ščavnici. Sočasno bodo poiskali prostor za avtomobile zunaj centra, v šoli bodo uredili učilnice za pouk glasbe, novo pa bo tudi dvostezno balinišče v motoričnem parku.

Osrednja regionalna cesta skozi Cerkvenjak, ki jo bodo obnavljali, je dolga 2,3 kilometra, investicija poteka skupaj z Direkcijo za infrastrukturo Republike Slovenije, stala pa bo 2,2, milijona evrov. Pred občino bodo uredili trg s fontano in urbano opremo, da bodo imeli prostor za poletne prireditve; parkirišča, ki so zdaj pred občino pa bodo prestavili na ustreznejše mesto. Župan Občine Cerkvenjak Marjan Žmavc: »Skozi središče kraja bomo omejili promet na trideset, saj so tukaj otroci, šola in vrtec.« Obnavljali pa ne bodo samo cestišča, ampak tudi pločnike in javno razsvetljavo.

Začenjajo tudi gradnjo Vitalin centra oziroma parka. To bo medgeneracijski park, kjer bodo letos iz sredstev LAS Ovtar zgradili dvostezno balinišče in pomožni objekt, naslednje leto pa uredili motorični park: »Zemljišče smo že odkupili, tudi projekt je pripravljen, tako da bomo – če bomo še pravi čas dobili odločbo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo – lahko v drugi polovici leta začeli prvo fazo gradnje

Tudi na šoli morajo postoriti še kaj: pred njimi je druga faza energetske obnove, poleg tega nameravajo v mansardi šole urediti kabinete za pouk glasbene šole:
»Imamo dislocirano enoto Glasbene šole iz Maribora, nimamo pa ustreznih kabinetov,« še pravi župan Marjan Žmavc.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik