Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Pred dobrim mesecem se je z uvedbo v delo začela obnova še enega dotrajanega športnega objekta v Mariboru. Gre za prvo fazo obnove Dvorane Tabor, za projekt vreden 4,4 milijona evrov + DDV pa bo 3,2 milijona prispevala država. Obnovo in delno dozidavo naj bi končali do sredine marca prihodnje leto, treningi in tekme pa bodo v tem času potekali nemoteno.

V Dvorani Tabor, ki so jo odprli poleti 1984, je po 37-ih letih – zamenjana je bila le streha - končno napočil čas za prvo obsežnejšo obnovo. Izvajalec del - podjetje Makro 5 Gradnje - bo uredil nove garderobne in druge spremljevalne prostore v severnem in deloma vzhodnem in zahodnem delu kletne etaže, sanirali pa bodo tudi hodnike. Dozidava zajema delno izvedbo vzhodnega prizidka v kletni in minimalno pozidavo v pritlični etaži in izvedbo montažnega steklenega prizidka. »Okrog dvorane bo napravljen ring, se pravi pokriti hodniki, potem se bo na vzhodnem aneksu v zakloniščih in kletnem prostoru obnovile vse garderobe, ki se zdaj rušijo«, poudarja vodja Dvorane Tabor Anton Knez. Ob dozidavi in sanaciji predvsem vzhodnega oboda bodo ob prenovi strojnih in elektronaprav opravili tudi delno energetsko sanacijo objekta. In kot še dodaja Knez: »V etaži B, na delu namenjenem gledalcem, se bodo zamenjala okna, vrata in kompletni sanitarni trakt, na galeriji pa vsa okna, ki trenutno ne tesnijo«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Obnova naj bi trajala 5 mesecev, z izvajalcem in športnimi klubi pa so se dogovorili, da športniki ne bodo prikrajšani za treninge in tekme. »Naredili so varnostne stene, tako da je gradbišče ločeno od dvorane. Težava je samo, da imajo športniki garderobe v nadstropju in ne v kleti, fitnes smo preselili v skladišča. Mogoče bo malo težav pri gledalcih, ki jih bo treba varno spravljat v dvorano, ampak tudi to smo dorekli z izvajalci. Tako da večjih problemov ne pričakujemo, športniki pa so to sprejeli z razumevanjem, saj se posodobitev izvaja predvsem zaradi njih. Po obnovi pa bo dvorana ob manjših dodatnih popravkih pripravljena za tekmovanja najvišjega mednarodnega ranga«, je še pojasnil Tone Knez (družba Šport Maribor), z mariborske občine pa so še sporočili, da bodo preostale faze obnove sledile, ko bodo zagotovljena proračunska sredstva.