Letos je v mariborskem Zavetišču za brezdomce predvidena obnova fasade in zamenjava stavbnega pohištva, za kar bodo odšteli 62 tisoč evrov. Dela bodo začeli izvajati še ta mesec, že lani so sanirali vlago v objektu in obnovili električno napeljavo. Prejšnja leta pa so obnovili streho in uredili odvodnjavanje, tako da bo objekt do konca leta energetsko saniran.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Objekt dvajset stanovalcev normalno uporablja, stavbno pohištvo bodo izvajalci menjali po sklopih. Maša Dragorajac iz Projektne pisarne Mestne občine Maribor: »Seveda je to pomembno že z vidika boljše kvalitete bivanja, saj bodo razmere v stavbi bolj prijetne. Že lani smo izvedli sanacijo vlage, kar pomeni, da je to bila predpriprava za sanacijo fasade. Sama temperatura v objektu bo prijetnejša, vlažnost v prostorih bo primernejša.« Tako da bodo s temi posegi dejansko izboljšali pogoje bivanja.

Direktorica Centra za socialno delo Maribor Marjana Bravc: »Seveda je obnova zavetišča zelo pomembna, saj so zmogljivosti vedno zapolnjene. Z vidika človeškega dostojanstva imajo naši uporabniki zelo dobre pogoje bivanja, in vse to nam omogoča naša občina.«

Stavba je sicer starejša, a zelo primerna za tovrstno uporabo, občina pa hišo primerno obnavlja, še dodaja direktorica.