Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Izvajalec del, gradbeno podjetje Mata tim, je mariborsko občino že konec maja opozoril na njihovo zamujanje s plačili po pogodbi o izvedbi del. Zaustavitev del so prvič napovedali za konec junija, a so mariborski mestni svetniki na zadnji redni seji pred poletjem odobrili najem posojila za financiranje obnove šole. Očitno pa občina obveznosti do izvajalca del še vedno ne poravnava redno. Včeraj jim je mariborska občina dolgovala slabih 140 tisoč evrov, že v nedeljo pa bo zapadlo skupno skoraj pol milijona evrov obveznosti. Podžupan Samo Peter Medved je pojasnil, da je občina Maribor včeraj izvajalcu plačala 139 tisoč evrov, s čimer so poravnali dolg: " Z izvajalcem se dogovarjamo tudi o plačilu naslednjih obveznosti."

Medved je še dodal, da ima občina težave tudi s pridobivanjem nepovratnih sredstev za obnovo: "Zavrnjen je bil zahtevek v višini 200 tisoč evrov, po našem mnenju neupravičeno, zato so nas pozvali, da damo ponovno nov zahtevek."

Je pa po besedah podžupana Medveda financiranje obnove osnovne šole Tabor I zagotovljeno z najemom posojila v višini dveh milijonov evrov, ki so ga konec junija izglasovali mestni svetniki. V okviru 2,6 milijona evrov vredne obnove osnovne šole Tabor I bodo sicer zamenjali stavbno pohištvo, uredili fasado in obnovili ogrevalni sistem. Dela naj bi bila končana do konca počitnic, a izvajalec del, ki obnove ne namerava nadaljevati, dokler občina ne bo poravnala vseh obveznosti, je že napovedal podaljšanje roka za dokončanje. Samo Peter Medved sicer upa, da se bodo z izvajalcem glede tega uspeli dogovoriti.

Iskanje prostora za šolarje osnovne šole Tabor I po 1. septembru bi bilo namreč velika težava. Na bližnji osnovni šoli Leona Štuklja, kjer so gostovali pred počitnicami, prostora zaradi odprtja mednarodne šole zanje ne bo več.