Foto: Radio Maribor/Marprom
Foto: Radio Maribor/Marprom

Marpromovi nadzorniki parkirišč so ta teden začeli izdajati nova obvestila o neplačilu parkirnine v belih conah. Njihova dosedanja obvestila so meščani zaradi barvne podobnosti namreč pogosto zamenjevali z redarskimi, rdečimi, zato so nadzorniki začeli uporabljati oranžne ovojnice.

Zakaj drugačna barva?

Vodja Medobčinskega redarstva Uroš Kosi pravi, da bo drugačna barva še poudarila razliko med redarsko službo in nadzorniki Marproma: »V praksi prihaja do zamenjave. Če nekdo ne plača parkirnine, dobi pa obvestilo nadzornika Marproma, velikokrat sprva pokliče na redarstvo. Redarji tega že skoraj tri leta ne nadzirajo, ampak to počne Marprom.«

Nadzor napačnega parkiranja, ko nekdo denimo pusti vozilo na pločniku, zelenici ali na parkirnem prostoru za invalide, torej izvajajo redarji. »Drugo pa je, ko nekdo pravilno parkira na območju plačljivega parkiranja, a parkiranja ne plača. Ta nadzor pa izvaja Marprom s svojimi nadzorniki parkirišč,« pojasnjuje Kosi.

Nadzorniki Marproma so nova obvestila v oranžni ovojnici že začeli uporabljati, potrjuje direktor oddelka upravljanja parkirišč in nadzora parkirnin pri Marpromu Dominik Dukarić: »Sicer smo na Marpromu že do zdaj imeli drugačen odtenek ovojnice kot je rdeča barva občinskega redarstva. Ovojnica je bila v odtenku rdeče in vijolične barve, a ker gre za tisk na folijo in ne na papir, ta barva ni dosegla zadovoljive razlike.« Zato so se odločili za spremembo barve, v oranžno, in upajo, da bo ta razlika zdaj bolj očitna.

Lani več pobranih parkirnin kot leto prej

Lani se je v blagajno mariborske občine sicer steklo 618 tisoč evrov od pobranih parkirnin, kar je dobrih sto tisočakov več kot leta 2021. Kot pravi vodja Medobčinskega redarstva Uroš Kosi, so lani v primerjavi z letom prej zaradi napačnega parkiranja izvedli večje število postopkov. Lani jih je bilo okoli 17.220, predlani okoli 11 tisoč. Medobčinska redarska služba, ki naloge na terenu izvaja v osemnajstih občinah, trenutno šteje 15 redarjev, eden se še usposablja.