Foto: Mestna občina Maribor/občina
Foto: Mestna občina Maribor/občina

V soboto, 1. oktobra, bodo lahko občanke in občani Maribora začeli glasovati o projektih, ki so jih spomladi predlagali v novem ciklu participativnega proračuna. Občina letos zanj namenja milijon evrov, kar je dvakrat toliko kot v lanskem participativnem proračunu, iz katerega slabo polovico projektov še dokončujejo.

Mariborčanke in Mariborčani so v okviru novega participativnega proračuna predlagali 273 projektov, pravi vodja participativnega proračuna Neva Pipan:

"Med tem časom je komisija ocenjevala in presojala izvedljivost teh projektov, predvsem iz vidika tehnične izvedljivosti, in uvrstila na seznam za glasovanje 144 projektov."

Ker ne gre za upravni postopek, možnosti uradne pritožbe glede neuvrščenih projektov ne bo. Sogovornica sicer zagotavlja, da so s predlagatelji vseskozi komunicirali, nekatere, ki so za participativni proračun preobsežni, pa bodo skušali realizirati v sklopu siceršnjih občinskih aktivnosti. Zdaj pa bo spet na potezi javnost. Glasovanje, takrat bodo celoten izbor objavili tudi na spletni strani, bo potekalo med 1. in 16. oktobrom.

"Glasovanje bo potekalo preko spletne aplikacije Čuj, sodeluj!. Seveda pa lahko tudi tisti, ki nimajo spletnih veščin, pridejo na osebno glasovanje na sedeže mestnih četrti in krajevnih skupnosti, seveda pa bodo pomagali tudi v projektnih pisarnah Zavoda PiP, Mladinskega kulturnega centra in Fundacije Prizma," pojasnjuje sogovornica.

Ker je bila letošnja udeležba doslej nižja od lanske – projekte je kljub oglaševalski kampanji predlagalo skoraj pol manj občanov – bodo tudi v času glasovanja okrepili obveščanje.

"Imeli bomo tiskovno konferenco, izvedli smo kampanjo plakatiranja, prav tako bodo občani dobili v nabiralnike v vsako gospodinjstvo letak ... Seveda pa si želimo tudi snežne kepe, takrat ko tisti, ki mu je projekt všeč, pove to tudi naprej," razlaga vodja projekta.

Ob tem zaključujejo še projekte iz prejšnjega participativnega proračuna. Od 43 so jih dokončali 25, izvedba ostalih pa še poteka – rok za izvedbo je 30. november.