Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Potrošniki so že težko čakali današnje odprtje vseh trgovin, tudi tistih v nakupovalnih središčih. Tako vsaj kaže današnji obisk v mariborskem Europarku, kjer so bile nekatere trgovine že dopoldne zelo obiskane. Gostinci z današnjim dnem znova strežejo tudi v notranjosti lokalov, ob upoštevanju predpisanih varnostnih ukrepov, a bo izpad iz zadnjih dveh mesecev težko nadoknaditi.

Že prvi dan so bile nekatere večje mariborske trgovine z oblačili dobro obiskane; potreba po osvežitvi garderobe je torej, kot kaže, velika. Tudi po športni, je sklepati po velikem obisku Hervisove trgovine v Europarku. "Zelo smo veseli, da je današnji obisk kar velik in upamo, da bodo stranke k nam zahajale, kot so poprej," je optimistična vodja trgovine Marjana Namestnik.

Oblačila, ki jih stranke pomerijo, večina trgovcev, s katerimi smo govorili, razkuži s paro, ponekod jih dajo v karanteno. Odprtja so veseli tudi kupci, ne samo zaradi nakupov, ampak tudi zaradi vračanja življenja v stare tirnice.

V Europarku lanskega števila kupcev, ko so jih našteli kar 7,5 milijona, letos ne bodo mogli doseči. O posledicah zadnjih dveh mesecev center menedžerka Simona Mandl pravi, da izpad vsekakor bo, kakšen, pa bodo videli ob koncu leta.

Gostinci pa lahko goste od danes postrežejo tudi v notranjosti lokalov. Mariborska gostinka Devana Blakaj ugotavlja, da vsi gostje še niso čisto navajeni pravil NIJZ pri vstopanju v notranjost lokala. Gostinci si obetajo več prometa, saj ta ne bo več toliko odvisen od vremena, kot doslej, ko so smeli streči samo na terasah, kar nekaterim niti ni pokrilo vseh stroškov. A še vedno je položaj v gostinstvu težek. Kaj bo dejansko prineslo odprtje lokalov tudi v zaprtih prostorih, ki zaradi obveznega razmaka lahko sprejmejo manj gostov kot pred krizo, bo možno ocenjevati čez pol leta ali šele čez leto, ocenjuje lastnik verige kavarn Uroš Mlakar.

Danes vrata odpirajo tudi manjši hoteli, kampi in planinske koče.