Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pet izmed šestih delavcev, ki so jih pred kratkim odpustili v Magnini tovarni v Hočah, je po današnjem posvetu s Konfederacijo slovenskih sindikatov napovedalo vložitev tožb, preostala delavka pa se zaradi zdravstvenih razlogov današnjega sestanka ni udeležila. Odpuščeni in predstavniki sindikata so prepričani, da so bile odpovedi delovnega razmerja nezakonite.

Kakšni so razlogi odpuščanja?

Avtomobilski gigant Magna je šesterico proizvodnih delavcev uradno odpustil zaradi tehnoloških, procesnih in organizacijskih razlogov. Kot razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil sindikat, pa so bili razlogi kršitve oziroma disciplinski ukrepi, izobrazba delavcev in skupna delovno doba zaposlenih. Po besedah predsednika konfederacije slovenskih sindikatov Gvida Novaka gre za manjše kršitve, kot sta uporaba telefona in zamujanje, a ne zamujanje na delo temveč na sestanek izmene nekaj minut pred uradnim začetkom delovnega časa ob 6-ih zjutraj.

Sindikat se boji nadaljnjega odpuščanja

Ustrezni disciplinski postopki niso bili izvedeni, zato pravne podlage za odpuščanje ni, je prepričan Novak. Med odpuščenimi pa je tudi oseba s sindikalno imuniteto. Sindikat se boji še, da želi Magna s postopnim odpuščanjem manjših skupin delavcev zaobiti zakonodajo, ki pri kolektivnem odpuščanju zahteva pripravljanje programa presežnih delavcev in posvetovanja s sindikatom.

Magna: odšuščanja niso predvidena

Magna je namreč zaradi zaostrenih razmer na avtomobilskem trgu napovedala uvedbo varčevalnega programa, imenovanega Fokus. Pojasnjujejo, da varčevalni ukrepi slovenske tovarne ne bodo doleteli in da so šesterico odpustili zakonito. Dodajajo, da delovna mesta varujejo pogoji, pod katerimi so pridobili državno subvencijo, zato so odpuščene že nadomestili s šestimi novimi delavci. A neuradno ne v proizvodnji, temveč v režiji.