Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Cene daljinskega ogrevanja v Mariboru so trenutno najvišje v državi. To je s položaja dolgoletnega direktorja podjetja Energetika Maribor, ki ogreva okoli 13 tisoč gospodinjstev, odneslo Alana Perca. Ta je zavrnil včerajšnje besede župana Saša Arsenoviča, da je sprejel napačne poslovne odločitve in zato nosi krivdo za visoke zneske položnic ogrevanja.

Alan Perc je pojasnil, da je nadzornemu svetu Energetike Maribor predlagal sprejetje komercialnih popustov za ceno ogrevanja v novembru in decembru, in sicer v višini 700 tisoč evrov, kolikor naj bi znašal predvideni dobiček v prihodnjem letu, a da nadzorniki tega niso sprejeli. »Nadzorni svet je pač sprejel odločitev, da o tem ne more odločati in da je to stvar lastnika,« je dejal Perc in dodal, da na sestanku z županom Arsenovičem rešitev ni uspel predstaviti, ampak da je ta zahteval njegov odstop, rekoč, da so cene podivjale in da nekdo mora nositi krivdo ter da bi bilo najbolj normalno, da odstopi direktor. Ker tega ni storil, ga je razrešil nadzorni svet. Ob tem je Perc ponovno poudaril, da bodo cene ogrevanja že od januarja občutno nižje, saj jim je za prihodnje leto uspelo zakupiti plin po bistveno ugodnejših cenah: »Variabilna cena toplote je zdaj 114 evrov, ta bo od 1. januarja dalje, celo leto, znašala 67 evrov.«

Odstavljeni direktor je zavrnil tudi navedbe župana, da bo Energetika Maribor poslovala s tremi do štirimi milijoni izgube, je pa potrdil, da je to ocena izpada prihodkov. Povedal je še, da je bil župan o možnosti poslovanja z izgubo obveščen že v začetku oktobra in ne šele nedavno. Razlogov za svojo odstavitev tako ne vidi. »Tu poslovnega zdravega razuma ni, politični pa bi bil,« je svojo odstavitev še komentiral Perc, ki je dopoldne že opravil primopredajo poslov z direktorjem Javnega holdinga Maribor Andrejem Rihterjem. Ta prevzema vodenje Energetike do izbire novega direktorja.