Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Energetika Maribor je z družbo Petrol podpisala pogodbo za dobavo zemeljskega plina. Za trinajst tisoč gospodinjskih odjemalcev v Mariboru bo za ogrevanje poskrbljeno, a še ni znano, po kakšni ceni. Kot opozarjajo, je zemeljski plin na trgu v primerjavi z lani petkrat dražji, ceno ogrevanja pa bodo skušali blažiti s prodajo električne energije. Prodaja slednje niha in tako napovedi o cenah za končne odjemalce niso obetavne.

Pred Energetiko Maribor in odjemalci je izjemno zahtevno obdobje. Pogodbo za dobavo zemeljskega plina so podpisali v zadnjem trenutku, a kot opozarja vodja proizvodnje v Energetiki Miran Rožman: "Od leta 2022, beležimo vsaj 5-kraten dvig cene zemeljskega plina na trgu. Če smo lani kupovali plin po dobrih 20 evrov, ga bomo zdaj v povprečju po 100 evrov. Tudi zamejena cena zemeljskega plina v primerjavi z lansko je več kot 3-krat višja."

Ceno ogrevanja bodo skušali blažiti s prodajo električne energije. Cena te je – kot nadaljuje sogovornik – zaradi toplega vremena drastično padla. Natančnih napovedi o končni ceni za odjemalce ni. Zagotovo pa je, da cena toplote ne bo primerljiva z lansko.
"V danem trenutku kaže, da bo cena toplote okoli 160 evrov na megavatno uro. Upamo, da bo cena električne energije poskočila v prihodnjih dneh in da bomo lahko dodatno s tem ukrepom blažili te cene, ampak kalkulacije še delamo, simulacije še izvajamo, tak da o končnih cenah ne bi upal špekulirati. Trenutno je pa cena pod 80 evri na megavatno uro."

Energetika Maribor je zakupila plin za prvo četrtletje leta in letni produkt – del slednjega uporabljajo za proizvodnjo elektrike, medtem ko pogovori za zadnje četrtletje leta še potekajo.