Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Mariborski mestni svetniki so potrdili načrtovano združitev Osnovne šole Gustava Šiliha in Doma Antona Skale. Dejavnosti teh dveh ustanov za vzgojo, izobraževanje in varstvo otrok s posebnimi potrebami se že danes močno prepletata, z združenjem pa želijo izboljšati učinkovitost dela.

V prejšnjih letih so se v organizaciji skrbi za otroke s posebnimi potrebami zgodile mnoge spremembe. Dom Antona Skale je zato zaseden le polovično, gosti tudi dva oddelka prilagojenega vrtca. Z Osnovno šolo Gustava Šiliha tesno sodelujejo, delijo si tudi telovadnico. Vršilka dolžnosti ravnateljice doma Anja Ferlin:

"V bistvu isti otroci obiskujejo tudi OŠ Gustava Šiliha, imamo skupno dvorišče. Tudi kar se zaposlenih tiče, ne bo nobenih sprememb, kajti sistemizacija delovnih mest ostaja enaka. Gre bolj za neko formalnost."

Ravnateljica šole Milojka Sevšek dodaja, da bodo lahko varovanci doma še bolj uporabljali kapacitete šole:

"Imamo vrt, sadovnjak, ograjeno igrišče z igrali, dogovarjamo se tudi že za neke prenose naših specializiranih učilnic, da jih bodo lahko uporabljali. Hkrati bodo pa naši učenci lahko v dopoldnaskem času uporabljali tamkajšnje prostore, ki so dopoldan prazni."

Med drugim za potrebe programa »Usposabljanje za življenje in delo«, želja pa je tudi vzpostavitev kriznega centra za otroke s posebnimi potrebami. Novi skupni zavod, ki se bo imenoval Center Gustava Šiliha, bo v praksi zaživel z začetkom prihodnjega šolskega leta.