Zdravstveno stanje napadenega se izboljšuje, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Zdravstveno stanje napadenega se izboljšuje, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Na Policijski upravi Maribor so danes podali več pojasnil v zvezi s petkovim dogodkom, ko je mladoletnik v parku prireditvenega prostora v naselju Magdalena z ostrim predmetom hudo poškodoval vrstnika, nato pa pobegnil s kraja dogodka.

V spremstvu staršev se je kasneje zglasil na policiji, kjer so mu policisti odvzeli prostost in mu odredili 48-urno policijsko pridržanje. Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič: "Tako osumljeni kot žrtev sta se pred dogodkom poznala. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil je bilo ugotovoljeno, da sta bila pred izvršitvijo opisanih dejanj na prireditvenem prostoru, kjer se je odvijal koncert. Po 22. uri se je oškodovanec s svojimi prijatelji nahajal v bližnjem parku, tja je prišel tudi osumljeni in ga potegnil stran od skupine znancev. Od oškodovanca je zahteval mobilni telefon, in svojo namero podkrepil z uperjenim ostrim predmetom. Ker mu ga ta ni želel izročiti, ga je osumljeni večkrat zabodel."

Zdravstveno stanje napadenega se izboljšuje, je pojasnil Meglič. Ostrega predmeta, s katerim je osumljeni napadel žrtev, pa policija za zdaj še ni našla. Mladoletnika so policisti včeraj s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalno sodnico, ta je zanj odredila pripor.

Za kaznivo dejanje ropa je predpisana zaporna kazen od enega do 10 let, enaka kazen velja tudi za povzročitev posebno hude telesne poškodbe. Vendar, ker gre za mladoletnika, pa so možni ukrepi: "V kazenskem zakoniku je zapisana odgovornost za mladoletnika, ki je bil ob storitvi kaznivega dejanja že star 14 let in še ni dopolnil 16 let - torej gre za mlajšega mladoletnika -. Smejo se izreči zgolj vzgojni ukrepi: to pa so lahko ukor, navodila in prepovedi, oddaja v vzgojni zavod, nadzorstvo organa socialnega varstva, oddaja v prevzgojni dom ali oddaja v zavod za usposabljanje," je še povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič.