Foto: BoBo
Foto: BoBo

Doslej so ugotovili, da je 1. septembra potekalo zborovanje zamaskiranih moških v naselju Janhova v občini Apače. Na posnetku zbora je tudi orožje, za katerega so prepričani, da gre za jurišno puško M70, ki je vojaško orožje in njena posest posameznikom ni dovoljena, pojasnjuje vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Zbora se je udeležilo 58 ljudi. Nekateri med njimi, tako policija, so bili zavedeni. "To pomeni, da so šele na kraju samem izvedeli, kakšnega dogodka se udeležujejo," pravi Munda.

Med njimi za zdaj niso identificirali aktivnih pripadnikov policije ali vojske. Vse, ki so bili na dogodku, pozivajo, naj se sami javijo policiji in pojasnijo svojo vlogo.

Prvo- in drugoosumljenega – ta naj bi novačil udeležence – sumijo kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, "saj so bile izjave posredovane na način, da je treba to oblast zrušiti ozripma jo onesposobiti," dodaja Munda.

Nadalje gre za sum nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ter pri tretji osebi za sum neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Zagrožena kazen za vsako od teh dejanj je do pet let zapora, za vsa tri torej do 15. Boštjan Lindav z GPU je zavrnil očitke, da policija v tem primeru ni delovala dovolj hitro: "Slovenska Policija je z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavala konkretni primer." Kot je zatrdil, je policija od objave posnetkov naprej vodila intenzivno preiskavo, o kateri medijev niso mogli obveščati.

Po neuradnih podatkih naj bi bil drugi pridržani član podmladka SDS-a.