Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Mariborsko podjetje A&E Europe Sukanci je popoldne obiskal predsednik republike Borut Pahor. S tem se je odzval povabilu zaposlenih, ki so po uspešno zaključeni stavki dosegli podvojitev osnovnih plač najnižje plačanih delavcev. Med stavko se je za delavce zavzel tudi predsednik Pahor, tudi s pozivom glavnemu inšpektorju za delo.

Tovarna industrijskih sukancev v Melju je imela delo ves čas epidemije, tudi v dveh ali treh izmenah in ob sobotah. Zaradi obupno nizkih plač so zaposleni dvakrat, decembra in januarja, stavkali. In uspelo jim je uspelo je doseči podvojitev najnižjih osnovnih plač. Sindikalna zaupnica Manuela Hrastnik: "Bilo je težko, a uspelo nam je. Če povem zase, prej sem imela bruto plačo 518 evrov, zdaj pa jo imam po novi pogodbi 1024." To je tudi zakonski minimum.

Ker je bilo sprva vodstvo podjetja v ameriški lasti neodzivno, so se zaposleni, teh je nekaj čez 160, obrnili s prošnjo po pomoči na več predstavnikov države. Predsednik Borut Pahor je bil edini, ki se je odzval: "Ko sem slišal za vaše težave, se mi je zdelo, da moja beseda v prid dialogu ne bo odveč, in zadovoljen sem, da je ta prošnja uspela in da ste rešili problem."

Tako je posredoval tudi pri inšpektorju za delo, poudarja podpredsednik KSS David Ažnoh: "Ker se podjetje po prvi, opozorilni stavki ni odzivalo na naše stavkovne zahteve, je predsednik pozval delovno inpšekcijo, naj opravi svoje delo. Najprej nam je namreč inšpektor odgovoril, da podjetje izpalačuje regres, da so plače redne, tistega dela, da se ne odziva na stavkovne zahteve, pa najprej niso preverjali."

V pogajanjih z vodstvom so nato dosegli podpis podjetniške kolektivne pogodbe, ki s 1. aprilom popravlja plače navzgor, podjetje pa je postalo dober partner v socialnem dialogu, še dodaja Ažnoh.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec