Kot smo že poročali, mariborska občina ponovno obuja izvajanje participativnega proračuna, ki pa v preteklosti ob nekaterih poskusih v praksi ni prav zaživel. V naslednjih dveh letih bo za ta projekt zdaj na voljo pol milijona evrov, torej 250 tisoč evrov letno, njegov slogan pa se glasi »Čuj, sodeluj!«.

Na predstavitvi projekta je mariborska podžupanja Alenka Iskra poudarila, da gre za proces, kjer lahko vsi občani in občanke soodločajo o porabi manjšega dela mestnega proračuna, in sicer za reševanje svojih težav in potreb v lokalnem okolju. Pri tem ne gre za reševanje večjih infrastrukturnih in drugih izzivov, pač pa za manjše projekte, ki pa lahko izboljšajo kakovost bivanja in počutje krajanov, so izpostavili pripravljavci projekta. Ti so mesto, ki ima sicer 11 mestnih četrti in 6 krajevnih skupnostih, razdelili na štiri območja, po dva na vsakem bregu Drave. Vodja projekta Neva Pipan iz mariborske občine je dejala, da bo v posameznem območju za izvedbo izbranih projektov na voljo 120 tisoč evrov v dveh letih, torej 60 tisočakov na leto.

Kot smo že poročali, bo do konca meseca potekalo obveščanje meščanov o participativnem proračunu, vključno z delavnicami. Občani bodo lahko svoje projektne predloge oddali v začetku novembra preko spletne platforme mariborsodeluj.si, nato pa bosta sledila pregled in ovrednotenje prispelih predlogov, o katerih bodo občani glasovali na omenjeni digitalni platformi ConsuI v začetku decembra. Izbrane projekte bo občina nato umestila v proračun in jih izvedla v prihodnjih dveh letih.

Dušanka Lužar Šajt iz Fundacije Prizma, mariborska podžupanja Alenka Iskra,Neva Pipan, MO Maribor, Bojan Golčar iz Zavoda PIP Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Dušanka Lužar Šajt iz Fundacije Prizma, mariborska podžupanja Alenka Iskra,Neva Pipan, MO Maribor, Bojan Golčar iz Zavoda PIP Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal