Foto: Sanacija ceste v Kremberku, Občina Sveta Ana. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Sanacija ceste v Kremberku, Občina Sveta Ana. Radio Maribor/Vesna Martinec

Razmočena tla se kljub sončnemu vremenu v zadnjih dneh še niso umirila. Samo v Občini Šentilj so imeli minuli konec tedna 24 intervencij zaradi novih plazov, med njimi sta tudi dva večja. Več družin se ne bo več moglo vrniti na domove, ki preveč poškodovani. V sosednji občini Sveta Ana so že uspeli zagotoviti prevoznost večine v plazovih poškodovanih cest. Ker je škoda ogromna, v Slovenskih goricah upajo na čim prejšnjo pomoč države.

Plazov, ki ogrožajo infrastrukturo, je v občini Šentilj 80, skupno s tistimi na kmetijskih in gozdnih površinah pa več kot 200, ocenjuje župan Štefan Žvab. Škode je samo na infrastrukturi med 3 in 4 milijone evrov, kar je tretjina občinskega proračuna, česar občina po njegovih besedah ne more pokriti sama.

Šest družin, ki jim je plazeča zemlja poškodovala domove, je razseljenih, ena je šla k sorodnikom, 5 so jih nastanili v bivalne kontejnerje v Dobrenju in Ceršaku. Domovi nekaterih so tako poškodovani, da se vanje ne bodo mogli več vrniti, zatoi na občini iščejo rešitve zanje.
Dve cesti sta še neprevozni, skupno pa so poškodbe kar na 42 cestnih odsekih v občini. Te bodo morali trajno sanirati, napoveduje Žvab.

Takojšnje sanacije pa so se lotili v sosednji Občini Sveta Ana, saj bi bili po besedah župana Martina Breznika sicer stroški še višji. Plazovi so tam poškodovali 14 cest, pri polovici so bili potrebni konkretni gradbeni posegi: "S tem preprečujemo nadaljnje drsenje tal in večjo škodo. Če bi plazišča samo pokrivali in čakali, bi bila škoda trikrat večja."

Trenutno sanirajo še zadnji poškodovan odsek v Kremberku. Samo nujni posegi na infrastrukturi bodo stali po ocenah vsaj 100.000 evrov, občinski proračun pa ne dosega niti štirih milijonov evrov.