Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Na mariborskem Pokopališču Pobrežje so pred jutrišnjim državnim praznikom, dnevom Rudolfa Maistra, slavnostno odkrili prenovljeno pročelje grobnice tega zaslužnega generala in njegove družine.

Grobnica generala Maistra je zaradi več dejavnikov obnovo čakala več desetletij. Naposled pa so se te lotili v Zvezi društev general Maister, pod vodstvom Aleša Ariha. Spomin na generala je končno primerno počaščen, je prepričan njegov vnuk Borut Maister:

"Sinova generala Maistra sta poskušala novo grobnico narediti že pred drugo svetovno vojno v času kraljeve Jugoslavije. Ni jima uspelo, ni jima uspelo niti v socialistični. Poskusi, ki so bili sedaj v novem času, so se izjalovili tako ali drugače ..."

Slovesnega odprtja se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Tako pa mariborski župan Saša Arsenovič:

"Vesel sem, da se je to zgodilo na tako miren način, ki ni nikogar razdvajal, ni bilo delitve javnosti, kaj je prav in kaj ni prav, ampak se je enostavno zgodilo."

Le skupaj se lahko namreč spopademo z današnjimi izzivi. Predsednica Zveze društev General Maister Lučka Lazarev Šerbec pa si je zamislila, kako bi general na Slovenijo gledal danes:

"Preveč je egoizma, individualizma, premalo stopimo skupaj, premalo se vsak posameznik upošteva. Vedno je treba najti kompromise, se nekako dogovarjati, res pa je treba v določenih stvareh biti odločen in reči, ali je to prav ali ni prav."

Državna slovesnost ob dnevu Generala Maistra bo jutri v Predsedniški palači v Ljubljani.