Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Ptujsko bolnišnico je po več mesecih prizadevanj vendarle obiskal minister za zdravje Aleš Šabeder. Edino bolnišnico v spodnjem Podravju, na katero je vezanih okoli 120 tisoč bolnikov, sicer enako kot povsod po državi pestijo likvidnostne težave. Dolgov do dobaviteljev se je nabralo že za okoli 5 milijonov evrov. A ministrov obisk je za regijo izjemno pomemben in spodbuden, saj daje upanje, da bo po številnih zapletih Ptuj vendarle dobil urgentni center.

Spomnimo. Gradnjo ptujskega urgentnega centra nenehno spremljajo zapleti. Najprej ni bil del nacionalne mreže urgenc, nato je denar za gradnjo zbirala lokalna skupnost. Ko so dodaten denar nekako zbrali, pa se je lani poleti pokazalo, da ga - za sprva načrtovano zgradbo - ni dovolj. Postopek se je zato letos začel znova. V pripravi je trenutno nov projekt. Manjši. Dokončan naj bi bil še letos. Direktorica bolnišnice Ptuj Anica Užmah: "Ko bo zadeva na papirju, bomo ponovno stopili skupaj, vsekakor pa je posluh ministra in na to smo najbolj ponosni."

Minister za zdravje Aleš Šabeder pravi, da so sredstva zagotovljena: "Skupaj s sredstvi bolnišnice imamo finančno konstrukcijo za gradnjo urgentnega centra zagotovljeno oziroma zaključeno, tako da ta del bo potekal skladno s časovnico. Mislim, da je s strani ministrstva zagotovljeno nekaj čez 4 mio evrov."

Po novem naj bi bila ptujska urgenca brez prvega nadstropja s sodobnimi operacijskimi dvoranami. Županja Ptuja Nuška Gajšek pri tem opozarja: "Jaz sem danes še posebej izpostavila stališče lokalne skupnosti, da je ta urgentni center potreben tudi s tistim prvim nadstropjem, govorimo o 350 tisoč evrov, in če vemo, da je lokalna skupnost z gospodarstvom zagotovila 800 tisoč evrov, potem teh 350 tisoč evrov v celotnem projektu ne more biti tak problem."

Če se bo tokrat izšlo po načrtih, bo urgentni center Ptuj zgrajen za dobrih pet milijonov evrov do konca leta 2021.