Foto: BoBo
Foto: BoBo

Medtem ko število okuženih skokovito raste, pa se delež precepljenih Slovencev povečuje zelo počasi. Pri tem še posebej izstopa Podravje, ki ostaja po deležu cepljenih na repu med statističnimi regijami. Tudi nedavna akcija dnevi cepljenja v Mariboru precepljenosti ni bistveno zvišala. Ljudje so večinoma prihajali po poživitveni odmerek, za prvega se jih je opogumila le peščica.

Tisoč 600 cepljenih s tretjim, poživitvenim odmerkom, 750 z drugim in le 127 s prvim – takšen je izkupiček tridnevne cepilne akcije pretekli teden v mariborskem Zdravstvenem domu. Številke niso slabe, niso pa presegle pričakovanj, ocenjuje direktor Jernej Završnik: "Vsega skupaj smo cepili 2578 ljudi. Na nek način smo si želeli več ljudi, ki bi se tega udeležili. Dejstvo pa je da v trenutku vsak odmerek cepiva šteje."

Sploh v Podravju, kjer je precepljenost s 54-imi odstotki druga najslabša v državi. V nasprotju s številom cepljenih in zanimanjem za cepljenje, pa se zadnje dni skokovito povečuje število okužb: "Mi smo v petek beležili 65 odstotkov pozitivnih brisov, v soboto 70, včeraj pa 80. Dnevno to pomeni, da ta trenutek v Mariboru v okviru našega odvzemnega mesta beležimo petsto novih pozitivnih na koronavirus:"

Zbolevajo predvsem mlajši. Med obolelimi pa je tudi vse več zaposlenih zdravstvenih delavcev, dodaja direktor tukajšnjega Zdravstvenega doma: "Ta trenutek je odsotnih 98 ljudi, od tega 14 zdravnikov družinske medicine."

Če bo število okužb med zaposlenimi še naraščalo, dodaja: "Bomo morali potem skoncentrirati našo dejavnost na nekaj lokacijah." Načrt za to že imajo pripravljen.