Univerzitetna in splošna mariborska knjižnica ter Založba Pivec so ob svetovnem dnevu poezije pripravili že deseto prireditev Poezija povezuje. Dogodek je bil pred stavbo rektorata, z njim pa so nagovorili raznoliko občinstvo.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Gre za javno branje ob mednarodnem dnevu poezije, rojstnem dnevu Janka Glazerja in začetku pomladi. Srž vsakokratnega dogodka je branje poezije, gostje jo sami izberejo in interpretirajo. Pesnik Tom Veber: "Zdi se mi, da je vsekakor zelo pomembno, da lahko berem in slišim poezijo, to se mi zdi pomemben aspekt literarnega ustvarjanja."

Raznoliki obiskovalci so veliki ljubitelji poezije, tudi Jasna Mihurko: "Če nimaš dosti časa, se posvetiš poeziji, če pa imaš veliko časa, bereš romane."

Tanja Lužar je dramaturginja v Lutkovnem gledališču Maribor in njeno delo vsebuje tudi poezijo: "Veliko predstav vsebuje uglasbljeno poezijo in takšne predstave ponavadi tudi najbolj navdušijo."

Ana Svetel je za interpretacijo izbrala dve pesmi: "Mogoče sta na nek način podobni, ker sta izpovedni, lirični, nežni, krhki..."

Ena izmed pobudnic projekta Zora A. Jurič meni, da poezija nagovarja vse: "Vsako leto imamo večji obisk, pridružujejo se nam glasbeni gostje..." in tudi vsako leto izjemno zanimiv izbor poezije. Ob Zori A. Jurič so bile letos častne gostje tudi Dragica Turjak, dr. Zdenka Petermanec in Milena Pivec, ki so pred desetletjem dogodek vzele pod organizacijsko okrilje.