Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Novega nižanja števila delavcev v podjetju Boxmark, ki se pretežno ukvarja s proizvodnjo usnjenih avtomobilskih sedežev, naj ne bi načrtovali. Se pa trenutno spopadajo z nenapovedanimi ustavitvami proizvodenj njihovih največjih strank, kar močno vpliva na dinamiko njihovega dela.

Po prestrukturiranju je v Boxmarku v Kidričevem zaposlenih še 743 ljudi. Načrtovali pa naj bi tudi nekaj zaposlitev v razvojnem oddelku, ki ga že nekaj časa krepijo in skupaj s poslovodstvom zaposluje približno 100 oseb. Povečujejo tudi obseg naročil na področju letalske industrije, zaradi težav s pomanjkanjem polprevodnikov pa imajo kar precej zastojev pri naročilih s področja avtomobilske industrije. Ta pa predstavlja večinski del njihove proizvodnje. Direktor Marjan Trobiš: "To pomeni, da bomo morali biti fleksibilni in nekako izplavati iz teh težav dobaviteljskih verig." Kljub temu večjih kadrovskih premikov za zdaj ne načrtujejo.

Žal pa je še zmeraj kar nekaj ljudi, ki so službo izgubili ob zadnjem odpuščanju brez nove zaposlitve. Direktor območne službe Zavoda za zaposlovanje Ptuj Tomaž Žirovnik: "Zaradi odpuščanja v Boxmarku smo imeli lani tri večje skupine prijav. Tako se je čez celo leto na zavod prijavilo 353 oseb. Od teh pa se jih je prezaposlilo že 243." V evidenci brezposelnih pa je ostalo še 123 ljudi. Še več težav imajo na zavodu z osebami, ki so ostale brez dela ob likvidaciji tovarne očal Safilo v Ormožu. Tomaž Žirovnik: "Od 400 prijavljenih se jih je do zdaj zaposlilo približno 140." Upali pa so, da bo do septembra novo zaposlitev našla vsaj polovica odpuščenih.

Sicer pa je stanje na trgu zaposlovanja v spodnjem Podravju še zmeraj zelo spodbudno. Skupno število zaposlenih namreč narašča, do konca leta pa pričakujejo še rahel vzpon zaposlitev predvsem zaradi sezonskih del.