Lani so pri Pošti Slovenije zaprli 18 pošt, med njimi dve poslovalnici v Mariboru - na Tržaški cesti in na Na trati 3 in eno na Ptuju. Foto: BoBo
Lani so pri Pošti Slovenije zaprli 18 pošt, med njimi dve poslovalnici v Mariboru - na Tržaški cesti in na Na trati 3 in eno na Ptuju. Foto: BoBo

Pošta Slovenije je po 8-ih letih optimizacije omrežja, kar je številnim krajem prineslo zaprtje ali preoblikovanje pošte, čez polovico poti do cilja. Trenutno pripravljajo načrt preoblikovanja omrežja za prihodnje 5-letno obdobje. Dokler ta ne bo izdelan, kar naj bi bilo predvidoma sredi leta, ne bodo zaprli ali preoblikovali nobene poštne poslovalnice. Pošti v Malečniku in Radvanju, ki so se jima občani postavili v bran s protesti, ostajata v nespremenjeni obliki vsaj do konca leta.

Pošta Slovenije ima trenutno 485 kontaktnih točk, od tega 323 rednih pošt in 136 pogodbenih. Cilj optimizacije omrežja je doseči enako razmerje rednih in pogodbenih pošt, pojasnjuje direktorica Področja tehnologije in globalne logistike Darja Ljubec, kar pa bo, kot dodaja: "..še vedno visok procent glede na tuje poštne uprave, kjer imajo procent lastnih pošt pod en procent; mi stremimo k temu, da imamo 50:50."

Na Pošti Slovenije je zdaj v pripravi nov 5-letni načrt preoblikovanja poštnega omrežja, ki bo končan predvidoma do poletja. V tem času, pravi sogovornica, bo veljal: "Neke vrste moratorij preoblikovanja do konca junija in moratorij zapiranja do konca leta 2020."

A tudi v prihodnje se zapiranju ne bo mogoče izogniti, vendar bo pri tem odločujočih več dejavnikov, tudi potrebe uporabnikov: "Bomo razmislili o zapiranju, na kakšen način gremo v zapiranje, predvsem v ruralnih območjih."

Na mariborskem območju sta občane razburjali zlasti napovedi preoblikovanja oziroma zaprtja pošt v Radvanju in Malečniku. Obe bosta po zagotovilih Ljubčeve ostali v nespremenjeni obliki do konca tega leta. Naprej pa: "Za leto 2021 planiramo za ti dve pošti ali da se ohranita oziroma v primeru da dobimo ustreznega pogodbenika, da se preoblikujeta tudi v pogodbeno pošto, kar pomeni popolnoma enak servis, kot imajo sedaj, ko je v sklopu rednega sestava."

Lani so pri Pošti Slovenije zaprli 18 pošt, med njimi dve poslovalnici v Mariboru - na Tržaški cesti in na Na trati 3 in eno na Ptuju.