Foto: Občina Hoče-Slivnica
Foto: Občina Hoče-Slivnica

Svetniki občine Hoče-Slivnica so na včerajšnji izredni seji soglasno potrdili investicijski program za dozidavo in obnovo Osnovne šole Dušana Flisa v Hočah. Posledično so sprejeli tudi rebalansa proračuna za letos in prihodnje leto.

Težko pričakovana naložba je vredna skoraj 1,8 milijona evrov, nekaj več kot 700 tisočakov bo predvidoma zagotovila država, če bodo uspešni na javnem razpisu za sofinanciranje investicij v vrtce in osnovne šole. Začela se je že izbira izvajalca del, pove župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak, ki upa na pozitiven odgovor države: »V skladu s pogodbo mora biti do 1. junija sklenjena pogodba z izvajalcem. Jaz pričakujem, da če moramo imeti sklenjeno pogodbo, moramo imeti predhodno izpolnjen pogoj. To je sofinanciranje pristojnega ministrstva. Tako da bi se dela lahko začela letos poleti. Upam, da tega roka ne bodo podaljševali. To je vedno možno«. Projekt naj bi izpeljali v 12-ih mesecih, obsega pa »štiri učilnice, kabinet za učitelja, športni kabinet, sanitarni blok na južni strani, na severni strani matične šole pa je predvidena rekonstrukcija in dozidava kuhinje, jedilnice in tudi sanitarnega bloka,« še dodaja Soršak.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Tako župan kot ravnatelj hoške šole Alojz Velički poudarjata, da je zaradi priseljevanja v občino otrok vsako leto več. »Smo trenutno pri številki 623, drugo šolsko leto pričakujemo en oddelek več. Skupaj nekje 637 učencev naj bi obiskovalo matično šolo v Hočah vključno s podružnico v Reki«. Velički je še pojasnil, da investicijo narekuje tudi dotrajanost kuhinje in prostorske omejitve v jedilnici. »Sedaj imamo jedilnico za približno 70 otrok, dobili pa bomo večjo za približno 140 mest. Na drugi strani pa pridobivamo tudi štiri nove učilnice, s tem pa bomo tudi rešili problem učilnic, s katerimi dejansko gostujemo v večnamenski športni dvorani«. V času enoletne obnove in dozidave bodo potrebne določene prilagoditve, predvsem glede dnevne prehrane. O podrobnostih pa se bodo še dogovorili.