Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu je včeraj po dolgotrajnih in napornih prizadevanjih mariborske univerze potrdila študijski program Dentalne medicine v Mariboru. Zdaj je na potezi šolsko ministrstvo, ki mora za izvajanje študija zagotoviti potreben denar. S precej dobre volje in posluha države bi lahko prve študente vpisali že to jesen, pravijo na Medicinski fakulteti. Za Univerzo in mesto bi bil to pomemben razvojni korak.

Z akreditacijo študijskega programa dentalne medicine v Mariboru je storjen velik, a še zdaleč ne zadosten korak, da bi lahko program začeli izvajati tudi v praksi. Zdaj jih čaka še najtežji del, kako zagotoviti potreben denar, priznava rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič: "Zagotovo ne bo preprosto. Najti moramo tiste poti, ki so znotraj zakonskih rešitev, ki jih imamo na voljo."

Za začetek izvajanja študijskega programa bi morala država zagotoviti okoli 200 tisočakov oziroma skupaj okoli milijon in pol evrov v 6-ih letih. Na medicinski fakulteti so na zagon študija pripravljeni, pravi dekan Medicinske fakultete Ivan Krajnc. Na študente čakata tudi dva sodobno opremljena laboratorija za praktični pouk: "Tukaj je postavljenih in že v funkciji okoli 40 simulatorjev in okoli 6 stomatoloških stolov, ki so prav tako že v funkciji, zdaj okoli pol leta pa že dejansko čakajo, da jih postavimo v življenje, jim damo uporabnost."

Po številu zobozdravnikov na sto tisoč prebivalcev se Slovenija po Eurostatu uvršča na rep evropskih držav, hkrati se bo v prihodnjih letih upokojilo precej zobozdravnikov, še dodaja Krajnc. Poleg dodatnega zobozdravstvenega kadra in večje dostopnosti bolnikov do storitev bo študij dentalne medicine mestu prinesel pomemben razvojni korak tudi na drugih področjih, ocenjuje direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik: "Na eni strani pomeni, da se bo ta stroka akademsko v Mariboru razvijala, po drugi strani pa odpira možnosti izjemno interdisciplinarnega pristopa – tako za področje kemije, strojništva, materialov."

Na mariborski univerzi upajo, da se bo lahko prvih 20 študentov stomatologije vpisalo že jeseni.