Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij v različnih panogah prinaša številne koristi, vendar ta napredek starejšim predstavlja tudi velik izziv. Prva potujoča učilnica v Sloveniji – Simbioza Mobiln@, zato želi skozi digitalno usposabljanje starejšim približati uporabo novih tehnologij. Minuli konec tedna se je ustavila tudi v domu starejših občanov v Lenartu, kjer so se oskrbovanci učili rokovanja s tabličnimi računalniki.

"Najprej smo si pogledali, kakšno vreme je v Lenartu, koliko stopinj imamo in kakšno bo jutri vreme. Potem smo šli malo na računalništvo in se preizkusili v računanju preko tablic. Zelo nas je presenetilo, ker je tudi vsak sam sebe slikal. Nazadnje za sprostitev, ker smo se že malo utrudili, pa smo reševali veliko teh miselnih igric. To pa nas zdaj še kar drži, da ne moremo na kosilo, ker nas te igrice miselne igrice tako pritegnejo," pove 78-letna Marta Režonja.

Da za učenje res ni nikoli prepozno, dokazuje tudi Franc Fekonja, ki je pri svojih 95-ih letih v roke prvič prijel tablični računalnik in z zanimanjem spoznaval digitalno tehnologijo. "Jaz sem sicer zdaj prvič tablico v roke vzel in se začel malo igrati z njo. Imam pa pri hiši hčerko, vnuka in zeta in imajo doma te tablice. Jaz je sicer nimam, ker se zaenkrat nisem naučil delati z njo in je niti ne potrebujem. Sicer po eni strani bi jo potrboval, da bi lahko poklical, če bi se zgodil kakšen slučaj, nezgoda - to bi prav prišlo. Ker malo je dobro, da znaš to tehnologijo današnjih let, ki hitro beži," pove.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Projekt Simbioza Mobiln@ deluje že tretje leto zapored

Ker lahko uporaba novejših tehnologij močno izboljša varnost, samostojnost in kakovost življenja starejših, zavod za medgeneracijsko sodelovanje - Simbioza, v okviru projekta Simbioza Mobiln@ že od leta 2021 potuje po ruralnih krajih po vsej državi in izvaja brezplačne štiriurne digitalne delavnice za starejše od 55 let.

"Simbioza Mobiln@ je prva potujoča učilnica, s katero smo začeli na Simbiozi tri leta nazaj, trenutno pa v sodelovanju z Ministrstvom za digitalno preobrazbo sodelujemo na projektu Mobilni heroji," uvodoma pove vodja projekta Gorazd Garafol.

In doda: "Digitalne kompetence so v današnjem času zelo pomembne in čedalje bolj bodo, tudi za starejšo populacijo. Sploh covid je naredil svoje, tako da je tudi tistim, ki so se nekaj časa tega otepali, to približal. Ampak v vsakem primeru po naših izkušnjah starejši vidijo tudi sami potrebo po tem znanju, se tudi sami zelo radi učijo, so vedoželjni, in ko se nečesa učijo, jih to še kako izpopolnjuje. Poleg tega vedno poudarijo, da želijo biti čim bolj samostojni in neodvisni od drugih," še pove Garafol.

Gorazd Garafol. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Gorazd Garafol. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

"Več vem, več veljam"

Da to drži in da si starejši res želijo pridobiti nova znanja, pa nam pove tudi 73-letna Metka Banič. Kot pravi, se je digitalne delavnice z veseljem udeležila, saj ima že nekaj časa svoj tablični računalnik, ki pa ji ne koristi, saj ga ne zna uporabljati. "Imam svojo tablico, ampak se nisem naučila delati na njej. Danes pa smo se naučili najprej, kako se odpre, kako priti do informacij, kako priti do različnih tem in razložili so zelo lepo, enostavno, razumljivo, tako da mi je zdaj bolj jasno," pove.

Kot še poudari 74-letni Slavko, pa je sicer pri vsaki stvari najbolj pomembna ravno volja do učenja, ki je njemu samemu ne manjka. "Če so kakšne delavnice vedno pridem, da si obzorja razširim v svoji glavi, da si ne zaspim tukaj v domu, ampak, da sem vedno aktiven. Učim se, tablico imam prvič v rokah, pa gre. Če imaš voljo, nič ni težko," pove. In zakaj se mu zdi pomembno, da zna uporabljati novo tehnologijo? "Več vem, več veljam, več sem vreden. Če bom šel na trg, sem več vreden," odgovori.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Digitalne delavnice vedno prilagojene skupini

Digitalnega usposabljanja so se poleg oskrbovancev imeli možnost udeležiti tudi starejši zaposleni v domu. Skupno je tako novo digitalno znanje pridobilo 28 udeležencev, vsi pa so prejeli tudi potrdilo. Sicer pa Simbioza Mobiln@ izvaja različne delavnice digitalnega opismenjevanja starejših. Te vedno prilagaja skupini, o njihovi tematiki in načinu izvedbe pa se posvetuje z organizatorji.

"Naš program je zelo širok, kar se tiče uporabe tablic, pametnih telefonov, računalnika. Je pa vedno tako, da se prilagodimo skupinam, na podlagi tega tudi izvedemo ta usposabljanja. Lahko gre za delavnice uporabe čisto osnovnega pametnega telefona, kako lahko nekoga pokličeš, pošlješ sporočilo. Lahko je to delavnica elektronske pošte ali komunikacijskih orodij, kot je npr. Viber. Imamo pa tudi veliko zanimanja s strani tistih, ki hočejo nekaj več, kot so oblačne storitve, družbena omrežja, različne e-storitve, ki so nam na voljo in nam lahko olajšajo vsakdan, kot je to npr. e-uprava, e-davki ipd.," pove vodja projekta Gorazd Garafol.

Mobilna učilnica je iz Lenarta že potovala naprej. Včeraj se je ustavila v Ankaranu in Kopru, danes je v Beltincih, že jutri pa pot nadaljuje v Mursko Soboto - vse s ciljem digitalnega opolnomočenja starejših.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič