Stanovanjski blok Primius B. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Stanovanjski blok Primius B. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski trg nepremičnin je kljub znanim izzivom živahen, je slišati iz vrst nepremičninskih posrednikov in investitorjev. Ti so lani in letos v štajerski prestolnici zgradili več kot sto novih stanovanj, še več pa jih je ta čas v gradnji. Ker od gospodarske krize, pred desetletjem, v Mariboru stanovanj praktično niso gradili, je povpraševanje po njih precej večje od ponudbe, zato se novogradnje kljub gospodarski negotovosti zdaj odlično prodajajo. Primanjkuje pa tudi najemniških stanovanj.

Prodaja stanovanj v Mariboru je tako dobra, da primanjkuje tako novih kot tudi starejših. Se je pa v zadnjem času ustavila rast cen, pravi Branko Potočnik iz nepremičninske agencije INSA, ki opaža, da epidemija ni imela pretiranega negativnega vpliva: "Takrat so ljudje bili precej doma, precej so gledali, kaj bi, in veliko je bilo povpraševanja po hišah, ampak to se je zdaj v teh nekaj mesecih po končanju epidemije nekako razčistilo, posledica tega pa je ravno to, da je ta trenutek v Mariboru zelo, zelo malo nepremičnin na izbiro."

Gradbena vnema se nadaljuje

Zadovoljni so tudi investitorji. Novogradnje Maribor končujejo prvega od treh blokov v Engelsovi ulici, kjer bo 222 stanovanj. Podjetje Primius pa je spomladi zgrajeni blok z 89-imi stanovanji v Studenški ulici že razprodalo in začelo gradnjo podobnega bloka, v katerem je dve tretjini stanovanj že rezerviranih. Direktor Primož Pinter: "Jaz sem že pred približno dvema letoma povedal, da Maribor potrebuje minimalno 500 stanovanj. Toliko mariborski trg prenese, zdaj pa nismo še niti na polovici. Maribor potrebuje še vsaj dve leti gradnje novih stanovanj."

Sogovornik opaža, da po njihovih stanovanjih povprašujejo večinoma premožnejši kupci, ki jih z lastnimi sredstvi kupujejo kot naložbo, preostali pa večjih težav s pridobivanjem kredita niso imeli.

Veliko povpraševanje tudi za najem

V Mariboru ob tem Republiški stanovanjski sklad gradi še 400 najemniških stanovanj. Podjetje Intrade, ki ob Ulici heroja Šercerja gradi poslovno stavbo, pa zaznava veliko povpraševanje za najem poslovnih prostorov.