Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Poročali smo že, da je sinoči zagorelo v waldorfskem vrtcu Studenček v Valvazorjevi ulici v Mariboru. V času nastanka požara v stavbi na srečo ni bilo nikogar, gasilci pa so požar v nekaj urah pogasili. Vzrok požara in višina gmotne škode še nista znana. Več kot petdeset otrok iz waldorfskega vrtca bodo v prihodnjih dneh začasno namestili na dve drugi lokaciji v Mariboru - v drugo enoto tega vrtca in waldorfsko osnovno šolo.

V sinočnji intervenciji je sodelovalo 130 gasilcev, tako poklicnih kot tudi tistih iz prostovoljnih okoliških gasilskih društev. Eden od gasilcev se je lažje poškodoval, ki pa je že v domači oskrbi. Vodja današnje izmene v Gasilski brigadi Maribor Milan Šega je danes povedal, da je bil požar zelo zahteven: »Zagorelo je v zgornjem delu, približno površine 30 krat 10 metrov strehe, torej približno 300 kvadratnih metrov strehe. Streha je bila pločevinasta, kar je bilo treba odrezat s pomočjo motornih rezalk in nato pogasiti žarišča."

Gre sicer za montažni objekt, ki ima samo eno etažo. Požar je bil pozno prijavljen in posledično ob prihodu gasilcev že zelo razvit, je že sinoči izpostavil direktor gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer, vodja izmene Šega pa je v zvezi s tem danes povedal: "Med samo vožnjo na kraj so naši gasilci opazili steber dima, kar je pomenilo, da je požar že prišel skozi streho – zato, ker je bil požar pozno prijavljen."

S Policijske uprave Maribor so pisno sporočili, da so kriminalisti danes začeli opravljati ogled kraja dogodka, da bi pojasnili okoliščine oziroma vzrok požara in višino materialne škode na objektu.

Osebje vrtca danes skuša rešiti iz vrtca, kar se da – tako opremo kot tudi igračke. Kot je povedala direktorica vrtca Viktorija Kovačič, so našli začasno rešitev za otroke, ki obiskujejo ta vrtec: "Waldorfska osnovna šola Maribor nam je ponudila pomoč – prostore, ki so zdaj zaradi šolskih počitnic prazni; tako da za večje otroke lahko tam uredimo ustrezne pogoje. Mlajše, jaslične otroke pa lahko damo v našo drugo enoto.« Objekt, v katerem se nahaja vrtec, je sicer v lasti mariborske občine. Kot je še povedala Kovačičeva, so že v stiku tako z občino kot tudi s šolskim ministrstvom.