22. junija smo pripravili oddajo Poglobljeno, v kateri so spomine strnili ljudje, ki so bili v severovzhodni Sloveniji vpeti tako v obrambne priprave kot tudi predstavniki drugih služb, pomembnih za delovanje v okoliščinah vojne za Slovenijo.

Na prazničen dan  - 25. junija pa se posvečamo procesu spremembe in zamenjave simbolov nekdanje in nove države. Tako bomo izvedeli, kdo je predlagal zastavo, ki sta jo fotograf časnika Delo Joco Žnidaršič in ekipa TV SLO 12. junija 1991 posnela na vrhu Triglava, kje je tabla z oznako nekdanje skupne države, ki je desetletja stala na mednarodnem mejnem prehodu Šentilj in so jo delavci Cestnega podjetja Maribor zamenjali na dan razglasitve državnosti, kdaj so ob Maistrovem spomeniku v Mariboru posadili lipo in kdo so bili častniki, ki so na slovesnosti 26. junija na današnjem Trgu republike v Ljubljani spustili staro in dvignili novo zastavo?

V sodelovanju z Mariborsko knjižnico pripravljamo tri javna omizja na temo osamosvojitve. Prva posvečena dogajanju ob poskusu zasedbe 710 učnega centra Teritorialne obrambe v Pekrah, na drugi, je bilo govora o vojaškem dogajanju na mariborskem območju v času vojne za Slovenijo, 29. junija pa bo tema pogovora Mediji in osamosvojitev.

10. junija leta 2001 smo pred RTV centrom v Mariboru, od koder je 23. maja 1991 odšla v tujino (za avstrijski ORF) ena prvih informacij o poskusu armadne agresije v Sloveniji, odkrili spominsko obeležje z napisom: "Tukaj smo branili prosto po resnici o boju za samostojno Slovenijo". V spomin na tedanje dogajanje bomo ob obeležju pripravili srečanje pripadnikov enote nekdanje oddelka policije Maribor – Tabor, ki je bila v kritičnem času junija in julija pred 30 leti zadolžena za varovanje RTV centra Maribor.

Foto: BoBo
Foto: BoBo