Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Maribor bo od 23-ega do 29-ega julija gostil Olimpijski festival evropske mladine. Gre za velik organizacijski zalogaj, med drugim bodo za 3600 športnikov potrebovali vsaj 2500 postelj in mesto jih lahko zagotovi le s pomočjo mariborskih študentskih domov. Slednje pomeni, da se bodo morali študenti, ki bivajo na območju študentskega kampusa na Gosposvetski cesti, v drugi polovici julija za 14 dni začasno izseliti.

Študenti, v Mariboru jih je od 2700 do 2800, imajo veljavne nastanitvene pogodbe do konca študijskega leta, po besedah tajnice Študentskih domov Univerze v Mariboru mag. Simone Tomažič Planinšec pa so stanovalcem pred dnevi poslali aneks k nastanitveni pogodbi za začasno prostovoljno izselitev: »Zbiramo podpise teh aneksov do konca decembra, sredi januarja pa bo znan končna številka, koliko študentov se je v času Olimpijskega festivala evropske mladine OFEM pripravljeno prostovoljno izseliti iz svoje sobe v zameno, da se jim oprosti plačilo celotne najemnine za mesec julij«. Simona Tomažič Planinšec ob tem poudarja, da bodo najprej poskrbeli za ranljive skupine: študentske družine, invalide, socialno ali kako drugače ogrožene: «V pogovoru z organizatorji OEFM smo takoj na začetku opozorili na to tematiko in zaenkrat jim bo zagotovljen en dom, kamor jih bomo začasno preselili«.

Kaj pa menijo študentje? V študentskem svetu stanovalcev so med njimi izvedli anketo in jih povprašali o morebitnih težavah pri začasni selitvi, ali ostajajo v Mariboru ali ne in kakšna bi bila zanje primerna kompenzacija. Odgovorilo jih je 1191. Predsednica Študentskega sveta stanovalcev Liza Škulj je pojasnila, da je poleti kar 80 odstotkov stanovalcev odsotnih in dodala: »Večina, torej 80 odstotkov stanovalcev plačuje najemnino čez poletje, da lahko zadržijo svoje sobe, so pa tudi izjeme, ki delajo v času poletja, ki imajo slabo situacijo doma. Ugotovitve so tudi, da več kot polovica stanovalcev meni, da oprostitev plačila zgolj julijske najemnine ni dovolj, ker menijo, da bodo z izselitvijo imeli več stroškov«. Z anketo so prav tako ugotovili, da nekateri študenti dogodek pozdravljajo in težav ne vidijo, manjšina pa se s predlagano rešitvijo ali selitvijo nikakor ne strinja.