Foto: BoBo
Foto: BoBo

Bliža se vrhunec poletne turistične sezone, ko bodo mnogi dopust preživeli tudi zunaj Slovenije. Pristojni dopustnikom svetujejo, naj pred odhodom ponovno preverijo veljavne vstopne pogoje ciljne države, saj se ti iz tedna v teden spreminjajo. S 1. julijem pa bo prehajanje meja olajšalo enotno evropsko digitalno covidno potrdilo, s katerim bomo dokazovali negativni test, precepljenost oziroma prebolevnost.

Hrvaška od slovenskih dopustnikov še vedno zahteva negativni test ali potrdilo o prebolevnosti ali cepljenosti; pri tem zadošča slovenski cepilni kartonček. So se pa od sobote spremenili pogoji za vrnitev v Slovenijo s hrvaške obale, ki jo je naša država uvrstila v oranžno, in ne več zeleno območje. To pomeni, da je za vrnitev ponovno potrebno dokazilo PCT, to pa je marsikoga presenetilo in otežilo vrnitev z vikend oddiha. Andrej Šter z zunanjega ministrstva: "Težava je nastala, ker je od odločitve za tako spremembo do implementacije minilo le nekaj ur."

V zelenem je trenutno panonska Hrvaška, pa tudi BiH, Srbija, Kosovo in Severna Makedonija, kar pomeni, da pri vrnitvi ne potrebujemo potrdil. Veliko Slovencev bo dopustovalo tudi v Črni Gori in Grčiji. Obe za vstop Slovencev priznavata vse tri vrste potrdil. "Ob prihodu v Gršijo morajo potniki predložiti negativni test ali potrdilo o cepljenosti, ki mora biti v angleškem jeziku, ali potrdilo o prebolelosti v zadnjih 2 do 6 mesecih," pojasnjuje Jože Režonja iz agencije Relax in dodaja, da morajo potniki pred odhodom v Grčijo izpolniti spletni obrazec.

Ker se razmere in pogoji spreminjajo iz tedna v teden, jih je treba pred odhodom še enkrat preveriti, dodaja Šter: "Vsakomur svetujem, da porabi kakšno minuto več za pripravo na potovanje, ki mu lahko prihrani neprijetno presenečenje in teževe na potovanju."

Preveriti pa velja tudi vstopne pogoje ob vrnitvi v Slovenijo, in sicer na spletnih straneh zunanjega ministrstva in policije.

O tem, kako in kam varno na dopust in kakšna so trentuno pravila za vstop v turistično najbolj priljubljene države, smo govorili tudi v naši Radijski tribuni.

Kako potovati in katera potrdila moramo imeti?