Terme Foto: BoBo
Terme Foto: BoBo

Včeraj so se zaradi razmer v družbi Terme Maribor, kjer nameravajo do konca avgusta več kot polovico delavcev prezaposliti na svoje hčerinsko podjetje HBP, sestali uprava družbe, sindikat in Svet delavcev. Zakonsko določenega posvetovanja zaradi pomanjkljivih odgovorov uprave niso končali, prav tako pa sindikat in delavci niso dobili konkretnih pojasnil na druga pereča vprašanja.

Terme Maribor, ki so od leta 2013 v ruski lasti in imajo 160 zaposlenih so v lani ustanovljeno podjetje HBP prezaposlili okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju, do konca prihodnjega meseca pa želijo v hčerinsko družbo prestaviti še 86 zaposlenih iz hotela Habakuk. Ker gre za več kot polovico zaposlenih v družbi, je prišlo do posvetovanj, ki pa niso obrodila sadov. Izvršni sekretar za teritorialno organiziranost v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Boštjan Medik je poudaril, da razen prezaposlitve kadra iz Hotela Habakuk - zaposlenim se bo priznala kontinuiteta pravic iz delovnih razmerij - drugih konkretnih odgovorov od uprave niso dobili.

Zato od vodstva Term pričakujejo povabilo na nadaljevanje pogovorov. Medik je še poudaril, da so se le bežno dotaknili tudi drugih težav v družbi. a konkretnih pojasnil niso dobili. Zaposleni sicer opozarjajo na slabe odnose na delovnem mestu, pomanjkanje kadra, kršenje določil o delovnem času, družba pa je odpovedala tudi podjetniško kolektivno pogodbo. Vse to je privedlo do zbiranja podpisov za podporo sindikalni aktivnosti, v enem dnevu pa so jih prispevali skoraj vsi zaposleni razen uprave. V sindikatu ZSSS bodo zdaj počakali na odgovore delodajalca, potem pa se bodo skupaj s Svetom delavcev odločili o nadaljnih korakih.

Vodstvo Term, ki po Medikovih besedah napovedane prezaposlitve opravičuje z delitvijo hotelske verige na mestni in pohorski del, s tem bi bilo po njihovem mnenju olajšano trženje in pridobivanje kreditov, se na naše pozive še ni odzvalo.