Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na pobudo enote za bolezni odvisnosti v okviru mariborske psihiatrije v univerzitetnem kliničnem centru je bil v tej ustanovi 1. simpozij nekemičnih odvisnosti z mednarodno udeležbo. Tudi tamkajšnji strokovnjaki se namreč pri svojem delu vse bolj soočajo s tovrstnimi odvisnostmi in želijo globje osvetliti to bolezen, obenem pa nanjo opozoriti širšo javnost.

Potem ko se v tej enoti, v minulih letih v večini ukvarjali z odvisnostmi od alkohola, pomirjeval, uspaval in drugih tovrstnih substanc, išče v zadnjem času na tem oddelku pomoč vse več pacientov zaradi drugih odvisnosti. Predvsem pri mladih zaznavajo odvisnosti od iger na srečo, interneta in drugih tehnologij sodobnega časa. "Smo ugotovili, da se na to področje še premalo spoznamo in smo želeli povezati tako slovensko pa tudi hrvaško strokovno javnost, pa tudi druge, da bi spoznali, kaj se na tem področje že počne, kakšni so primeri dobre prakse," pravi predstojnik te mariborske enote, psihiater Tilen Zamuda.

Ker je časovno mejo uporabe sodobnih tehnologij težko določiti, se strokovnjaki pri diagnostiki bolj osredotočijo na to, kakšne težave ima odvisnik zaradi tega doma in v okolju in ali je zaznati je tudi telesne posledice, od bolečin v zapestjih do težav pri drži.

Eno izmed osnovnih sporočil srečanja je, da je vedno večji porast tovrstnih vedenjskih odvisnosti zelo slaba zrcalna podoba celotne sodobne družbe in bo potrebno o njej še več in širše spregovoriti, da se bodo odvisniki znova naučili urejenega in zdravega življenjskega sloga. Ali kot izpostavlja terapevt v mariborski enoti za odvisnike, Zoltan Pap, da bodo odvisniki prispevali čim več v zunanji svet, ne pa da zadovoljujejo zgolj lastne potrebe.