Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po sicer še neuradni novici, da naj bi mariborski časnik Večer kmalu prodali poslovnežu in lastniku številnih medijev Martinu Odlazku, so se zvrstili prvi odzivi.

Predstavniki Večerovega kolektiva, ki o načrtih še niso uradno obveščeni, poudarjajo, da je ta časnik eden od stebrov profesionalnega in verodostojnega novinarstva. Pričakujejo odgovorno lastništvo z razvojno vizijo in strategijo ter spoštovanjem uredniške neodvisnosti.

To upa tudi profesor novinarstva na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Marko Milosavljevič:

"Zaenkrat ni neposrednih indicev, da tako rečem, da se to ne bi neposredno zgodilo. Gotovo bo pa prišlo do določenih ekonomskih posledic in rezov zaradi takšnega prevzema. Ampak vsaka visoka stopnja koncentracije omogoča zlorabo in zelo hitro lahko do teh zlorab tudi pride."

Zato pričakuje neodvisno in strokovno odločitev regulatorjev konkurence in medijske pluralnosti. Dodaja, da pomeni prodaja konec Večera kot samostojne medijske hiše.

Navedeno izpostavljajo tudi v Društvu novinarjev Slovenije, kjer želijo, da bi sedanji in novi lastnik zaposlene čim prej seznanila o podrobnostih prevzema:

"Pozivamo, da menjavo lastništva izvedejo transparentno in da v največji možni meri vključijo tudi uredništvo. To se nam zdi pomembno zaradi verodostojnosti, ki si jo je Večer medtem zgradil, in v tem smislu od lastnika pričakujemo, da bo spoštoval vsa zakonska določila in da bo kot nek odgovoren izdajatelj medija poskrbel, da Večer to neodvisnost ohrani in si zagotovi tudi razvoj," pravi predsednica društva in Večerova novinarka Petra Lesjak Tušek.

Lastniki Večera in neuradni bodoči kupec Martin Odlazek neuradnih informacij o prevzemu še niso komentirali.