"Veni vidi vino mlado" je sicer eden mlajših vinsko-kulinaričnih dogodkov v spodnjem Podravju. Foto: Pixabay

Na ptujskem gradu se je ob 13. uri začel že šesti festival mladega vina "Veni, vidi vino mlado". 20 vinarjev iz Slovenskih goric in Haloz na pokušino postavilja 60 vzorcev mladih vin.

Ptujska vinska pokušina "Veni vidi - vino mlado" v latinščini obiskovalce povabi: "pridi in poglej mlado vino". Ta so v preteklih dveh mesecih - od Martinovega - že pridobila značilne lastnosti, pravi direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj in vinogradnik Andrej Rebernišek: "Zlasti če govorimo o štajerskih vinih s prekrasno aromatiko, se nam zdi, da ta čas so vina že v fazi, ko so res prepoznavna."

Predsednik Društva vinsko-turistična cesta 13 Simon Toplak dodaja: "To je odlična zadeva, namen pa je da ljubiteljem vina, vinogradnikom, gostincem pokažemo kako odlična vrhunska vina rastejo na tem območju v Slovenskih goricah in Halozah."

Izjemna lega jim omogoča poseganje po svetovnih priznanjih, pravi direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andrej Rebernišek: "Danes govorimo o vrhunski kakovosti, kar nam priznajo enologi v svetovnem merilu."

Tudi zato se mladi na podeželju odločajo za vinarstvo. Kot denimo diplomirani ekonomist Uroš Kovačec, tudi predstavnik podeželske mladine spodnjega Podravja: "Od festivala pričakujem, da doda prepoznavnost samemu kraju in vinogradniku in širjenje vinske kulture."

"Veni vidi vino mlado" je sicer eden mlajših vinsko-kulinaričnih dogodkov v spodnjem Podravju, a z izjemno lokacijo. Vina pokušati v starodavnem okolju ptujskega gradu je posebnost, ki je ljubitelji žlahtne kapljice ne bi smeli zamuditi.