Foto: BoBo
Foto: BoBo

V mariborskih vrtcih, predvsem pa na osnovnih in srednjih šolah, se pripravljajo na začetek šolskega leta. V vrtcih med drugim poudarjajo, da so že izobesili pravila o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT za starše novincev, preverjali pa jih ne bodo. V osnovnih in srednjih šolah pa zatrjujejo, da ne poznajo podrobnosti glede prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov.

Prostovoljno samotestiranje, ki ni novost, je namenjeno učencem zadnje triade in dijakom. Ravnateljica OŠ Rada Robiča Mojca Kirbiš poudarja, da je samotestiranje sicer priporočeno: »Meni je toliko znano, da bodo lahko prejeli s kartico zdravstvenega zavarovanja ustrezno število testov v lekarnah, mesečno torej 4 do 5, vendar kdaj bodo to prevzeli nimam natančnega odgovora in ne znam povedat«. Na ministrstvu za zdravje so pojasnili, da bodo teste v lekarne dostavili najkasneje v ponedeljek, prihodnji teden pa načrtujejo tudi novinarsko konferenco, kjer bodo javnosti predstavili podrobnosti. Ravnatelj mariborske Prve gimnazije Herman Pušnik pa ob tem izpostavlja pozitiven vidik samotestiranja: » S samotestiranjem se bodo dijaki lahko bolj suvereno vključili v to, kar doslej ni bilo moč izvajati. Obšolske dejavnosti, aktivnosti, tudi verjetno to kar je na področju dela v skupinah, ki niso matične, se bo lahko na ta način izvajalo, če bodo pred tem opravili samotestiranje«.

Pogoj PCT za starše ob uvajanju novincev v vrtec

Brez večjih posebnosti pa teče delo v vrtcih, kjer so že izobesili tudi pravila o obveznem izpolnjevanju pogoja PCT za starše, ki bodo prisotni ob uvajanju novincev. »Vendar pa mi nismo pooblaščeni, da to preverjamo. Dobimo pa, kot so nam včeraj poslali z ministrstva, predlog protokola za ugotavljanje in izpolnjevanje PCT pogoja«, je pojasnila predsednica skupnosti vrtcev Maribor Branka Šamec in izpostavila, da so jim s pristojnega ministrstva zagotovili, da jim bodo omenjeni predlog poslali do konca tedna.