Foto: Radio Maribor/Mediaspeed
Foto: Radio Maribor/Mediaspeed

V okviru programa sodelovanja imenovanega »Interreg V-A Slovenija-Hrvaška,« ki je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj je nastal projekt Living Castles, mreža »živih« gradov. Kot oblika trajnostnega turizma je namenjen ohranjanju in promociji kulturne dediščine. Skupna blagovna znamka zveze gradov in dvorcev bo pripomogla k boljši prepoznavnosti in promociji, z željo da se le-ti doma in v tujini predstavljajo kot skupen čezmejni turistični produkt Slovenije in Hrvaške. V to povezavo so vključeni Ptujski grad, dvorec Rakičan, Celjski grad, Stari grad Varaždin, Grad Čakovec, Grad Veliki Tabor in Dvorec Oršić iz Gornje Stubice.

Posebno pozornost projekt namenja iskanju rešitev, kako s sodobno opremo Informacijsko komunikacijske tehnologije obogatiti ponudbo in obiskovalcem nuditi boljšo doživljajsko izkušnjo. ZRS Bistra Ptuj je tako v okviru projekta nabavila pametna očala z razširjeno resničnostjo, ki bodo na voljo obiskovalcem Ptujskega gradu. Obiskovalci, ki si bodo nadeli pametna očala Epson bodo pred seboj zagledali hologram na lokaciji, ki bo prikazoval vojaka. Vojaka bo potrebno pravilno obleči in opremiti s pravilnim orožjem. Očala bodo na razpolago v stari slavnostni dvorani romanskega palacija, kjer je na ogled zbirka orožja nacionalnega pomena. Aplikacija so seveda pripravili v slovenskem in angleškem jeziku.

Z izvajanjem projekta se je pričelo 1. oktobra 2018, zaključil pa se bo do 30. septembra letos. V projektu sodeluje 8 partnerjev: Medžimursko veleučilišče v Čakovcu kot vodilni partner in projektni partnerji Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d. o. o., Mestni muzej Varaždin, Muzej Medžimurja Čakovec, Muzeji Hrvaškega Zagorja in Proteus d. o. o.

"V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož smo veseli sodelovanja v projektu in še bolj nove pridobitve. Ptujski grad bo s pametnimi očali z razširjeno resničnostjo pridobil dodatno ponudbo, ki bo zanimiva tako za mlade kot starejše obiskovalce. Nove tehnologije so pri prikazovanju kulturne dediščine dobrodošle in so dodana vrednost, na nek način tudi nuja v trenutku časa. Napredek tehnike ter uporaba informatike je tudi muzejskemu delu razširilo možnosti oziroma zmožnosti in spremenilo vlogo ter pomen muzejskega dela. Na vseh področjih muzejskega delovanja, še posebej pa na področju digitalizacije. S pomočjo digitalizacije bo tudi kulturna dediščina obogatena, zanimivejša in še bolj dostopna vsem obiskovalcem," je povedal dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in dodal: "Poudariti pa je potrebno, da bodo očala v rabi, ko bodo razmere in ukrepi povezani z novim virusom to dopuščale. Veselim se nadaljnjega sodelovanje, partnerstva in novih pridobitev."

Foto: Radio Maribor/Mediaspeed
Foto: Radio Maribor/Mediaspeed