Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič
Foto: Radio Maribor/Gabrijela Milošič

Mnogi starejši, zlasti na podeželju, se velikokrat srečujejo s težavo, kako do zdravnika, v trgovino ali po kakšnem drugem opravku. V občini Ptuj so zato z občinskim podjetjem Javne službe Ptuj kupili električni avtomobil, poimenovali so ga "šoferko," v katerem prostovoljci Združenja šoferjev in avtomehanikov brezplačno prevažajo starejše občane Ptuja. Ti so tako ponovno mobilni.

Ptujski "šoferko" je na poti vse dni v tednu že od septembra lani. Starejše Ptujčane z obrobja mesta prevaža na vse konce in kraje, pravi eden od pobudnikov projekta, tudi sam voznik prostovoljec Janez Strelec: "Imamo že redne stranke, so pa vedno tisti, ki na novo zvedo za to, na novo prihajajo in si naročijo prevoze."

Med vozniki prostovoljci - trenutno jih je okoli 12 - je tudi ženska; Alenka Arbajter: "S to uslugo so zelo zadovoljni, jim veliko pomeni, pa tudi to je - pripeljemo jih od vrat do vrat, ne rabijo čisto nič vmes čakat nobenih drugih prevozov iskat."

Dnevno prostovoljci opravijo od tri do pet voženj, pojasnjuje Janez Strelec: "Tisti, ki rabijo prevoz, morajo poklicat vsaj tri dni prej na številko za naročanje prevozov."

Dobrosrčni šoferji še pravijo, da je občutek, ko lahko nekomu pomagaš in pri tem delaš to, kar te veseli, neprecenljiv.