Trafika pri Starem mostu, ki je bila zgrajena v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, je obnovljena, vrata pa bo odprla predvidoma v sredini tega meseca. V njej bo kulturni center, od tam bodo organizirali tudi sprehode po mestu, v sodelovanju z bližnjim mladinskim centrom pa tudi različne kulturne prireditve.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Denar za prenovo trafike je prispeval podjetnik Marko Novak, za program v njej pa bodo poskrbeli v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, ki je za izvedbo dobil od občine tudi delovno mesto za polovični delovni čas.

Direktorica muzeja Aleksandra Berberih Slana: "Trafika je obnovljena, tudi Turek, ki je nekoč kraljeval nad vhodnimi vrati, je ponovno naslikan. Računamo na otvoritev v sredini novembra, radi pa bi, da bi bil na njej prisoten tudi pisatelj Drago Jančar zaradi njegove knjige Severni sij, v kateri posveča trafiki kar celo poglavje."

Trafika je varovana kot nepremična kulturna dediščina, in vse do pred nekaj let, ko je zaprla svoja vrata, so v njej prodajali tobačne izdelke. "Obnova je bila najprej ocenjena na 15 tisoč evrov, vendar je dejanska obnova stala še mnogo več. Odkriješ temelje, pa je treba še nekaj narediti, enako je s streho, ko jo odkriješ, moraš še marsikaj popraviti. Zdaj je trafika primerna za delo, ima talno in zidno gretje, zdaj pa se ukvarjamo še z ureditvijo okolice."

S trafiko imajo torej smele načrte, majhen muzej, ki bo v njej urejen, pa bo pričal tudi o zgodovini tega dela mesta.