Jernej Žumer: Še vedno na dopustu Foto: Radio Maribor/Media Nox Maribor
Jernej Žumer: Še vedno na dopustu Foto: Radio Maribor/Media Nox Maribor

Razstava Dobesedno na ogled ponuja 40 ilustracij in risb ter 8 velikih plakatov Jerneja Žumra in je tako vpogled v avtorjevo kritično doživljanje družbe, ki ga razkriva s humornimi podobami barvnih in črno belih akvarelov in tušev. Upodablja družbenopolitično dogajanje doma in v svetu, potrošniško obsedenost, tudi širjenje rumenega tiska.

»Mediji postajajo vse bolj rumeni. To upodobim z ljudmi z lopato. Vsak, ki ima lopato, je s.p. gradbenik in vsak, ki ima v rokah pisalo ali mikrofo,n je s.p. novinar,« povem Jernej Žumer.

"Mnoge risbe in ilustracije avtor opremi še s kratkimi besedili, že naslov razstave Dobesedno pa kaže na njegovo ljubezen do likovnega upodabljanja zanimivih besed in besednih zvez,"pojasni kustosinja Petra Čeh.

Jernej Žumer iz Rogaške Slatine je diplomiral pri profesorici Anki Krašna na mariborski Pedagoški fakulteti; trenutno živi in dela v Ljubljani in je med drugim risal naslovne ilustracije za tednik Mladina. Razstava Dobesedno pa je prva celovita javna predstavitev njegovega vizualnega ustvarjanja.