Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Registrirana brezposelnost v Sloveniji je po dveh mesecih naraščanja februarja znova padla pod 50 tisoč oseb. Podatki so spodbudni tudi na mariborski območni enoti zavoda za zaposlovanje, letos pa so si zadali še, poiskati primerno delovno okolje tudi za del dolgotrajno brezposelnih.

Februarja je bilo v Sloveniji registriranih 49.700 brezposelnih oseb, od tega na mariborski Območni enoti Zavoda za zaposlovanje približno 8.600. »Naša registrirana brezposelnost znaša 5,8 odstotka, medtem ko na državnem nivoju 4,9. V preteklosti je bila ta razlika tudi blizu 2 odstotkov«. Poudarja direktor območne enote zavoda za zaposlovanje Maribor Bernard Memon, ahkrati dodaja, da dobri rezultati pomenijo, da je nabor iskalcev zaposlitve vse manjši. »V zadnjih treh letih smo znižali število brezposelnih za približno 50 odstotkov. To seveda pomeni, da je vedno težje najti delovno silo na naše delodajalce«.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na zavodu je registriranih precej brezposelnih z nizko izobrazbo in invalidov, in to predvsem dolgotrajno brezposelnih. Delež teh jim je v zadnjih letih uspelo znižati s 50-ih na 37 odstotkov. »V naš cilj smo zapisali, da bomo zaposlili vsaj 20 odstotkov dolgotrajno brezposelnih oseb, ki so v naših evidencah leto dni ali več«, še napoveduje Memon. Ker pa pri deficitarnih poklicih povpraševanje močno presega ponudbo, bodo letos pripravili tudi kar 30 zaposlitvenih dogodkov, nekaj tudi v tujini: »Kjer privabljamo skupaj z našimi delodajalci tujo delovno silo, ki ima interes, da pride v Republiko Slovenijo in pokriva predvsem delovna mesta, kjer je trenutno zelo veliko povpraševanje«.

Sejem zaposlitvenih priložnosti

V Mariboru bosta letos ponovno dva karierna sejma, osrednji dogodek na državni ravni pa bo sejem zaposlitvenih priložnosti 9-ega maja v Ljubljani. »Tukaj pa bomo aktivirali celotni delovni potencial iz vseh slovenskih regij. Povabili bomo vse iskalce, vse brezposelne osebe, da se tega sejma udeležijo in bomo seveda tudi poskrbeli, da to ta udeležba zagotovljena«.
Ob tem prvi mož območne enote zavoda za zaposlovanje Maribor izpostavlja, da so prijave za delodajalce odprte do 9. aprila, predstavilo pa naj bi se jih približno 250.

Med drugim tudi o tem, kateri kadri so najbolj zaželeni? Radijska tribuna z Bernardom Memonom.

Padec registrirane brezposelnosti