Barbara Jamšek in Uroš Kaurin v predstavi Sonce, zemlja, mesec... Foto: Radio Maribor/Boštjan Lah
Barbara Jamšek in Uroš Kaurin v predstavi Sonce, zemlja, mesec... Foto: Radio Maribor/Boštjan Lah

V mariborskem lutkovnem gledališču bodo po več mesecih zaprtja gledališča v četrtek, 18. uri pred odraslim občinstvom prvič uprizorili predstavo za najmlajše Sonce, zemlja, mesec, ki je hkrati zadnja premiera letošnjega sezone.

Z zvočno gibalno predstavo, namenjeno najmlajšim otrokom, starim leto in pol ali več, v mariborskem lutkovnem gledališču zaokrožujejo zelo zahtevno sezono. "Uprizorili smo sedem premier, štiri v času zaprtja, ki pa jih bomo v prihodnjih mesecih ob še vedno precej zahtevnih zaščitnih ukrepih predstavili mlademu občinstvu. Upamo, da bodo obiskovalci kljub vsemu prišli k nam," pove direktorica lutkovnega gledališča Katarina Klančnik Kocutar.

Predstava Sonce, zemlja, mesece, ki otroke vabi k igri, je nastala po pesmi z istim naslovom Otona Župančiča in jo je na lutkovni oder postavila režiserka Kaja Lorenci, ki pravi: "V Župančičevi pesmici sem poiskala iztočnice za gib, za gibalno izkušnjo, za vizualno podobo in skupaj s Petro Veber sva se odločili za okroglo obliko."

Okrogle oblike so otrokom blizu, zato se igralca Barbara Jamšek in Uroš Kaurin ves čas predstave poigravata z baloni in žogami, krožita po odru in se igrata z besedami iz Župančičeve pesmi. Avtorica barvite likovne podobe je Petra Veber, glasbo je napisal Ivan Mijačević, kostume je izdelala Mojca Bernjak. Predstavo Sonce, zemlja, mesece si bodo najmlajši lahko ogledali v soboto ob 10 uri.