Foto: Radio Maribor/Tiberiu Marta
Foto: Radio Maribor/Tiberiu Marta

Puccinijeva tretja opera Manon Lescaut govori o ljubezenskih avanturah mladega, radoživega dekleta, o pohlepu in goljufijah, ki mlada ljubimca na koncu pogubijo. V vlogi preračunljive lepotice, ki se odloča med bogastvom in ljubeznijo, nastopa v mednarodnem prostoru uveljavljena solistka tukajšnjega opernega ansambla Sabina Cvilak, ki pove: »Vloga je večplastna in zahteva veliko prilagajanja«.

Brazilski tenorist Max Jota nastopa v vlogi njenega ljubimca Des Grieuxa, v vlogi brata preračunljive mladenke pa mariborski baritonist Jaki Jurgec, ki letos praznuje 30. obletnico umetniškega ustvarjanja. Opero v štirih dejanjih z veličastnimi kostumi in sceno iz 18. stoletja režiera Pier Francesco Maestrini, redni gost tukajšnje opere, ki je to Puccinijevo delo na tujih odrih režiral že večkrat.

»Občinstvu smo želeli ponuditi nekaj novega, posebnega; in mislim, da je to najboljša Manon Lescaut, ki sem jo pripravil. Glasba je tako lepa, da so nastopajoči na odru lahko za trenutek prenehali igrati,« pove Maestrini.

Mariborski operni zbor in orkester vodi romunski dirigent mlajše generacije Gabriel Bebeșelea, nastopajo pa tudi člani baletnega ansambla. Prva ponovitev velike in veličastne opere bo v nedeljo ob 17. uri.